fbpx

In sintaxa tuturor limbilor, subiectul reprezinta partea de propozitie care desfasoara activitatea descrisa de un predicat, adica acesta este cel care realizeaza actiunea, intamplarea, starea, existenta, dar si caracteristicile calitative si cantitative care sunt exprimate de catre un predicat.

In gramatica traditionala, subiectul poate fi considerat cel care realizeaza actiunea, din doua puncte de vedere, anume gramatical si logic. Din punct de vedere gramatical, subiectul desfasoara actiunea. Totusi, din punct de vede logic, subiectul prezinta punctul de plecare a judecatii in functie de care este construita propozitia. Astfel de puncte de vedere duc intotdeauna la distingerea notiunii de subiect logic si subiect gramatical.

Totodata, in cazul in care subiectul este cel care realizeaza actiunea, intotdeauna distinctia se face in functie de gramatica traditionala, unde predicatul poate fi atat la diateza activa sau pasiva. In momentul in care predicatul este un verb active, intotdeauna subiectul gramatical poate sa coincida cu subiectul logic.