fbpx

Definitia predicatului

In gramatica, predicatul reprezinta una dintre partile principale de propozitie, care sunt de nelipsit. Mai mult de atat, predicatul reprezinta si unul dintre constituentii unei propozitii minimale, in timp ce cealalta parte de propozitie care este extrem de importanta, asemenea predicatului, este subiectul.  Astfel ca, in majoritatea propozitiilor se intelege perechea subiectpredicat adica: despre ce/ cine se spune si ce este spus. Mai mult de atat, in toate limbile, predicatul indeplineste trei caracteristici:

  • Predicatul este partea de propozitie a carei persoana si numar sunt determinate de catre subiect. Mai mult de atat, inclusiv genul este determinat de subiect, insa aceasta caracteristica depinde in totalitate de specificul limbii.
  • Predicatul este de cele mai multe ori reprezentat de un verb, insa in anumite cazuri sau in anumite limbi acesta poate fi reprezentat si de alte parti de vorbire. Totusi, pot exista si anumite propozitii care nu au predicat si nu pot fi analizabile.
  • Predicatul determina intotdeauna ceea ce se spune despre un subiect, insa poate sa defineasca si tema unei propozitii, in momentul in care tema va coincide cu subiectul.

Astfel ca, majoritatea propozitiilor prezinta un predicat, precum si un subiect, iar in jurul acestora se construieste restul propozitiei.