fbpx

Definitia Romanului

ROMÁN1, romane, s. n. Specie a genului epic, de întindere mare, cu conținut complex, care se desfășoară de-a lungul unei anumite perioade și angajează mai multe personaje, presupunând un anumit grad de adâncime a observației sociale și analizei psihologice. ◊ Operă narativă în proză sau în versuri scrisă, în Evul Mediu, într-o limbă romanică. ♦ Fig. Împletire de întâmplări cu multe episoade care par neverosimile. [Var.: (înv.románț s. n.] – Din fr. roman.

ROMÁN2, -Ă, romani, -e, s. m. și f.adj. I. S. m. și f. 1. Persoană care făcea parte din populația Imperiului Roman și care se bucura de drepturi depline de cetățenie. 2. Locuitor al Romei. II. Adj. Propriu Romei antice sau imperiului întemeiat de Roma, care se referă la Roma, care aparține Romei. ◊ Cifre romane = cifre reprezentate prin litere sau combinații de litere din alfabetul latin. Biserica romană = Biserica catolică; catolicism. – Din lat. romanus.

roman1 sn [At: (a. 1799) BV. II, 410 / V: (înv~s, -~t, ~ț (nob~ță sf / Pl: ~e, (înv~uri / E: fr roman, it romanzo1 (Adesea urmat de determinări care indică felul, caracterul etc.) Narațiune în proză, de întindere mare și cu conținut complex, care reflectă evenimente, episoade ale vieții unei societăți etc. 2 (Fig) Suită prelungită de întâmplări care par neverosimile.

roman2 sm [At: COTEANU, PL. 30 / V: ~mon (A și: romon), ~măn, roamăn, rumăn / A și: roman / E: ucr роман] (Botreg1 Mușețel (Matricaria chamomilla). 2 (Șîc romon bolund) Romaniță (2)-nemirositoare (Matricaria inodora). 3 Margaretă (Chiysanthemum leucanthemum). 4 Granat2 (Chrysanthemum parthenium). 5 Ochiul-boului (Chrysanthemum rotundifolium). 6 (Șîc ~ puturos) Romaniță (8)-puturoasă (Anthemis cotula). 7 Romaniță (10)-de câmp (Anthemis arvensis). 8 Romaniță (11)-mare (Athemis nobilis). 9 Vetrice (Tanacetum vulgare).

roman3, ~ă [At: (a. 1660-1680) GCR I, 176/22 / Pl: ~i, ~e / E: lat romanus, -a, -um, fr roman, romain, it romano1-4 smfa (Persoană) care facea parte din populația de bază a Imperiului Roman (9) sau era originară de acolo (și care se bucura de drepturi depline de cetățenie). 5 smf Persoană care facea parte din Sfântul Imperiu Roman de națiune germană. 6 smf Populația, poporul Imperiului Roman de națiune germană. 7 smf Locuitor al Romei. 8 a Originar din Roma sau din Imperiul Roman. 9 a Care aparține Romei, Imperiului Roman sau romanilor. 10 a Referitor la Roma, la Imperiul Roman (8) sau la romani (3Si: (învrâmlean, râmlenesc, romaicesc, romanesc2, romanicesc. 11 a Specific Romei sau Imperiului Roman. 12-13 sna (Îoc arabșîs cifre ~e) (Cifre) reprezentate prin litere din alfabetul latin. 14 a (Șîs litere ~) Litere latine. 15 a (ÎsBiserica ~ă Biserica catolică. 16 a Romano-catolic. 17 smf Un fel de cadril, care a devenit apoi dans popular. 18 sm (Trs) Dansul călușarilor. 19 sm Melodie pe care se dansează romanii 20 sfp Sandale cu talpa subțire. 21 sfp Sandale de lemn.

ROMÁN1, romane, s. n. Specie a genului epic, de întindere mare, cu conținut complex, care se desfășoară de-a lungul unei anumite perioade și angajează mai multe personaje, presupunând un anumit grad de adâncime a observației sociale și analizei psihologice. ◊ Operă narativă în proză sau în versuri scrisă, în evul mediu, într-o limbă romanică. ♦ Fig. Împletire de întâmplări cu multe episoade care par neverosimile. [Var.: (înv.románț s. n.] – Din fr. roman.

ROMÁN2, -Ă,romani, -e,s. m. și f.adj.I.S. m. și f.1. Persoană care făcea parte din populația de bază a statului roman și care se bucura de drepturi depline de cetățenie. 2. Locuitor al Romei. II.Adj. Propriu Romei antice sau imperiului întemeiat de Roma, care se referă la Roma, care aparține Romei. ◊ Cifre romane = cifre reprezentate prin litere din alfabetul latin. Biserica romană = Biserica catolică; catolicism. – Din lat.romanus.

Definitia din dex a Romanului – ce inseamna Roman

Romanul este specia genului epic, scris in proza, care prezinta dimensiuni mult mai mari comparativ cu nuvela, si prezinta o actiune foarte complexa, care se poate desfasura, in anumite cazuri pe planuri multiple, iar personajele sunt numeroase si bine definite. Printre caracteristicile reprezentative ale unei astfel de specii se numara aparitia conflictelor bine conturate, atat in interiorul personajului principal, cat si in jurul acestuia, cronotopia speciei este perfect conturata si precizata, iar personajele sunt individualizate, conturate, prezinta unicitate, iar destinul acestora este determinat in totalitate de catre trasaturile de caracter pe care le prezinta.

Mai mult de atat, intr-un roman modul de expunere care predomina este naratiunea, insa aceasta este folosita armonios impreuna cu descrierile ample si dialogul intre personaje. De altfel, romanul poate fi scris in functie de mai multe tematici, iar printre acestea se numara inclusiv fantasy, romance, aventura, crima si asa mai departe. Asadar, prin prezentarea ampla a firului narativ, cititorul va putea deduce singur semnificatiile scenelor si chiar isi va putea contura o idee clara cu privire la personajele care apar de-a lungul povestii. In acest mod, cititorii se pot apropria mai mult de personajele prezentate, dar si de autor, intelegand mult mai bine ideile prezentate.