Din documentele istorice, nu se poate determina cu exactitate cine a fost persoana care a descoperit faina. Insa, se considera ca primele forme de faina au aparut in perioada paleolitica, cand oamenii primitivi macinau cereale si seminte cu pietre pentru a obtine o forma de primitiva de faina.
Odata cu evolutia umana si descoperirea focului, faina a inceput sa fie obtinuta prin arderea si prelucrarea cerealelor. Aceasta metoda a fost folosita in special de populatiile din Orientul Mijlociu, care se pare ca au fost primele care au utilizat faina pentru a prepara diferite alimente, precum painea sau prajiturile.
Inca din antichitate, grecii si romanii au utilizat faina la prepararea diferitelor produse alimentare, insa cea mai mare contributie la dezvoltarea si perfectionarea procesului de fabricare a fainii a fost adusa de chinezi in secolul VI d.Hr. Acestia au inventat moara de apa, care a inlocuit procesul de macinare manuala si a permis obtinerea unei faini mai fine si de calitate superioara.
In Evul Mediu, procesul de fabricare a fainii a cunoscut o evolutie semnificativa, odata cu aparearea morilor cu vant si a celor cu aburi. Astfel, in secolele XII-XIII, faina a devenit un produs accesibil si larg utilizat de catre populatie.
In secolul al XV-lea, Johannes Gutenberg a revolutionat procesul de printare prin inventarea tiparului mobil, iar acesta a avut un impact major asupra productiei de faina, prin perfecionarea procesului de macinare prin intermediul presei hidraulice.
Cu toate acestea, se poate spune ca cel mai important pas in descoperirea adevaratei faini moderne a fost facut in secolul al XIX-lea, cand francezul Antoine-Augustin Parmentier a descoperit procesul de rafinare a fainii, prin indepartarea pielii si a impuritatilor din jurul bobului de grau. Acest proces a permis obtinerea unei faini mai albe si mai fine, care a fost apreciata si utilizata in intreaga lume.
In prezent, faina este obtinuta din mai multe tipuri de cereale precum grau, secara, porumb, orez sau secara si este utilizata la prepararea unei game variate de produse alimentare. De la oamenii primitivi care macinau cereale cu pietre, pana la descoperirea presei hidraulice si a rafinarii, faina a parcurs un lung drum si a ramas un element esential in dieta umana.