Cartoful este considerat una dintre cele mai populare legume folosite în bucătăria modernă. De la cartofi prăjiți, la piure și chiar la mâncăruri mai sofisticate, această legumă versatilă este prezentă în aproape fiecare bucătărie din lume. Cu toate acestea, puțini dintre noi cunosc originea acestei legume care face parte din dieta noastră zilnică. Așadar, cine a descoperit cartoful și cum a ajuns să fie atât de popular?
Cartoful a fost cultivat pentru prima dată în regiunea andină a Americii de Sud, mai precis în Peru și Bolivia. Originile sale datează din civilizația Inca, datând de aproximativ 8000 de ani. Aceste triburi indigene au considerat cartoful o legumă sacră, deseori fiind inclus în ritualurile lor religioase.
Primii coloniști spanioli care au ajuns în America au fost primaamenilor care au fost introduși în Europa de către exploratorul spaniol Gonzalo Jimenez de Quesada în secolul al XVI-lea. Deși cartoful era cunoscut în Peru și alte părți ale Americii de Sud, exploratorii spanioli au dus cartoful în întreaga Europă, aducând o nouă sursă alimentară care avea să schimbe modul în care oamenii se hrăneau.
La început, cartoful nu a fost bine primit în Europa, fiind considerat o legumă săracă și rezervată doar pentru consumul animalelor. Acest lucru se datora în principal convingerii că o legumă care crește sub pământ nu poate fi sănătoasă. De asemenea, povestea spune că regele Franței, Louis XIV, a refuzat să mănânce cartofi deoarece credea că ar putea provoca lepră.
Cu toate acestea, în timp, cartoful a devenit o sursă importantă de hrană, mai ales în zonele sărace ale Europei. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că cartoful este extrem de eficient în ceea ce privește producția și crește în condiții climatice dificile. Astfel, cartoful a devenit o legumă indispensabilă în timpul foametei și a războaielor din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea.
În secolul al XIX-lea, cartoful a căpătat popularitate în America de Nord, fiind cultivat în special în statele nordice, precum Maine și New Hampshire. În același timp, comerțul mondial cu cartofi a dus la răspândirea acestei legume în toată lumea, ajungând în țări precum Rusia, China și India.
Astăzi, cartoful este una dintre cele mai importante culturi agricole din lume, fiind cultivat în peste 130 de țări și fiind a doua legumă ca producție după orez. De la cartofii prăjiți de la fast food-uri, la piureul de cartofi de la cină, nu putem nega faptul că cartoful a devenit o parte integrantă a bucătăriei moderne.
În concluzie, cartoful a fost descoperit de triburile indigene din America de Sud, dar a fost adus în Europa și popularizat de către exploratorii spanioli. Deși inițial a fost privit ca o legumă săracă, astăzi cartoful este o sursă importantă de hrană pentru multe popoare și o parte nelipsită din dieta noastră.