Boala zgarieturii de pisica, cunoscuta in termeni medicali ca limfadenita cat-scratch, este o infectie bacteriana care provoaca inflamarea ganglionilor limfatici. Denumirea sugestiva este data de faptul ca ea apare dupa o zgarietura sau muscatura de la o pisica infectata.
De-a lungul timpului, numeroase legende si mituri s-au creat in jurul acestei boli, dar putini sunt cei care cunosc adevarata poveste a descoperirii ei.
Primul mentionat in documentele istorice care a facut o legatura intre o zgarietura de pisica si o boala a fost medicul italian Giovanmi Battista Morgagni, in secolul al XVIII-lea. El a descris cazul unei femei care suferea de febra si inflamarea ganglionilor limfatici, dupa ce a fost zgariata de pisica ei. Insa, la acea vreme, nu se cunostea inca ca aceasta boala era cauzata de o bacterie specifica.
Mai tarziu, in anul 1889, medicul austriac Robert Ledmore Barton a facut o serie de studii asupra unor cazuri de limfadenita cat-scratch si a observat ca aceasta boala era diferita de celelalte afectiuni ale ganglionilor limfatici. El a descris simptomele si evolutia acestei boli, iar mai tarziu i s-a atribuit descoperirea acesteia.
Cu toate acestea, boala zgarieturii de pisica a fost recunoscuta oficial abia in anul 1950, atunci cand cercetatorul Thomas Cook si colaboratorii sai de la Universitatea Yale au descoperit ca aceasta este cauzata de o bacterie numita Bartonella henselae. Ei au reusit sa izoleze bacteria din ganglionii inflamati ai pacientilor si sa dovedeasca legatura ei directa cu afectiunea.
Dupa ce bacteria a fost identificata, s-au intensificat cercetarile asupra bolii zgarieturii de pisica, iar in prezent se cunoaste ca aceasta poate fi transmisa si prin muscatura pana la un procent de 90%. De asemenea, s-au identificat si mai multe specii de bacterii care pot provoca aceasta boala, inclusiv Bartonella clarridgeiae si Bartonella koehlerae.
Datorita cercetarilor continue, in prezent se cunosc mai multe moduri de tratament al acestei boli, care de cele mai multe ori este una benigna si se vindeca de la sine in cateva saptamani. In cazuri rare, poate aparea o complicatie numita endocardita bacteriana, care poate pune viata pacientului in pericol.
In concluzie, desi boala zgarieturii de pisica poate parea inofensiva, descoperirea ei este rezultatul cercetarilor si observatiilor unor medici dedicati. Astazi, datorita lor, cunoastem cauza si modul de transmitere al acestei afectiuni si putem preveni aparitia complicatiilor grave. Asadar, este important sa acordam atentie si sa ne protejam impotriva muscaturilor si zgarieturilor de la pisici, pentru a evita orice gen de probleme de sanatate.