fbpx
Ce inseamna sinonim

Ce inseamna sinonim

O definitie simpla a ceea ce inseamna sinonime este: Sinonimele sunt cuvinte cu sens asemanator sau identic. De altfel, in semantica, sinonimele reprezinta de cele mai multe ori doua sau chiar mai multe cuvinte intre care se contureaza o anumita relatie de similitudine in ceea ce priveste sensul. Aceste cuvinte sunt denumite in limba romana entitati si pot fi anumite cuvinte care au sens lexical, locutiuni, parti gramaticale, afixe sau chiar anumite constructii, precum propozitii sau sintagme. In ceea ce priveste analiza si studierea sufixelor, mai multe persoane prezinta diferite puncte de vedere.

Anumiti lingvisti considera a fi sinonime doar cuvintele care au sens complet identic, insa in limba romana nu exista astfel de cazuri, deci nu exista sinonime. Intr-adevar nu exista sinonime in sensul puternic al cuvantului, anume entitati cu sensuri complet identice, insa exista sinonime partiale.

In limba romana exista mai multe tipuri de sinonime, iar de cele mai multe ori printre acestea se numara si:

Sinonime lexicale

Atunci cand vine vorba despre sinonime, intotdeauna este adus in discutie domeniul lexical. Anumiti autori amintesc doar acest tip de sinonime in studiile pe care le desfasoara. Astfel ca pot fi sinonime doua cuvinte, spre exemplu precum trist si suparat, dar si un grup de cuvinte sau locutiuni, spre exemplu amintire si aducere aminte.

In ceea ce priveste sinonimele lexicale, una dintre cele mai importante surse de sinonime se numara de cele mai multe ori imprumuturile din alte limbi. De-a lingul timpului s-au format sinonime inclusiv din imprumuturile din limba engleza si franceza, dar si latina. Asadar, in ziua de astazi se utilizeaza la fel de des cuvinte precum a scranti (imprumut din limba slava) si a luxa (imprumut din limba latina), iar lista poate continua.

O alta sursa importanta de sinonime este reprezentata de utilizarea anumitor locutiuni. De exemplu, in aceasta categorie se regaseste prefata si cuvant inainte, ambele des utilizate.

Sinonime complete

Sinonimele complete sunt de cele mai multe ori caracterizate ca fiind cuvintele care au sensuri ce se aseamana in totalitate unele cu celelalte. Practic, sinonimele complete sunt de cele mai multe ori cuvintele care denumesc in totalitate acelasi lucru. Totusi, in limba colocviala, acestea se gasesc rareori, datorita faptului ca fiecare cuvant, in romana, are mai multe sensuri. Cel mai potrivit exemplu pentru o astfel de categorie este reprezentat intotdeauna de sodiu – natriu, care in realitate denumesc exact acelasi element din tabelul periodic. Mai mult de atat, sinonimia completa se poate regasi in cazul stiintelor exacte.

Sinonimia partiala

Aceasta este des intalnita, mai ales in cazul intregului vocabular. In realitate, multe perechi de cuvinte sunt doar sinonime partiale, datorita faptului ca de cele mai multe ori se foloseste logica, mai ales in cazul acestora. Astfel ca, deseori, cu ajutorul logicii se pot crea conexiuni intre sensurile anumitor cuvinte, in asa masura incat acestea sa devina sinonime. Totusi, la baza, aceste perechi nu denumesc acelasi obiect, precum in cazul sinonimelor complete. De cele mai multe ori, mai ales cand se numesc astfel de perechi de sinonime, interlocutorul poate intelege ceva total diferit, fata de ceea ce ai dorit sa transmiti in realitate.

Alte articole interesante...

Ce înseamnă Socheres
"Socheres" este un termen din limba romani, limba vorbită de populația romă (sau romani). În […]
Ziua muncii
Ziua Muncii, cunoscută și sub numele de Ziua Internațională a Muncitorilor, este o sărbătoare anuală […]
Ziua națională a României
Ziua Națională a României este sărbătorită în fiecare an pe 1 decembrie. Această zi comemorează […]
Ziua pământului
Ziua Pământului este sărbătorită anual pe 22 aprilie și marchează aniversarea nașterii mișcării ecologiste moderne, […]
Ziua internațională a femeii
Ziua Internațională a Femeii, sărbătorită pe 8 martie în fiecare an, este o zi globală […]
Ziua îndrăgostiților
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută și sub numele de Sfântul Valentin, este sărbătorită pe 14 februarie în […]
Dacă ai visat lilieci... Poate te-ai gândit întotdeauna că visul cu lilieci are o semnificație […]
Limba Galbena: Cauze si TratamenteIn medicina, culoarea limbii poate oferi indicii importante despre starea de […]

Sinonime...

Copyright 2022 © Explicativ.ro