fbpx
Ce inseamna ati

Ce inseamna ati

ATI este abrevierea de la “Anestezie si terapie intensiva” care cuprinde mai multe ramuri ale medicinei. Aceasta este o specializare medicala, ce asigura prin diferite mijloace tehnice sau farmacologice, conditiile care sunt necesare desfasurarii actului chirurgical. De altfel, Ati-ul este folosit si pentru ingijirile perioperatorii, precum si pentru realizarea altor proceduri terapeutice. Mai mult de atat, o astfel de sectie ofera tot suportul  necesar unui pacient critic pentru o evaluare completa si pentru tratarea disfunctiilor pe care un anumit organ le prezinta. Astfel ca, sectia de ATI cuprinde pacienti care prezinta mai multe tipuri de afectiuni si care au nevoie de aparatura necesara pentru a putea sa isi continue viata.

Cine este admis in sectia ATI?

In toate sectiile ATI sunt admisi diferiti pacienti care prezinta anumite functii alterate, precum si leziuni pe organele interne, care pot pune viata in pericol. Din aceasta cauza, toate sectiile ATI, de la nivel national prezinta o serie de aparate de ultima generatie, iar dotarile sunt corespunzatoare, in asa masura incat starea pacientului sa poata fi mentinuta in stare optima.

Deseori, printre aparatele folosite in cazul unei astfel de sectii se numara: aparatele de ventilatie artificiala, care sunt utilizate pentru a suplinii sau a inlocui functiile respiratorii; aparatele pentru dializa, care sunt utile in suplinirea functiilor renale ale organismului, numeroase tipuri de monitoare care sunt utilizate in asa masura incat pacientul sa poata fi supravegheat din mai multi parametrii. De cele mai multe ori acestea indica tensiunea arteriala, saturatia sangelui, pH-ul sangelui, presiunile din diferite cavitati ale inimii, alura ventriculara si asa mai departe. In acest mod, doctorii isi vor putea face o idee clara cu privire la starea de sanatate a pacientului si vor putea interveni imediat in cazul in care  o problema apare.

Practici in ATI

Printre cele mai utilizate practici desfasurate in ATI se numara:

Cateterizarea arterei pulmonare – aceasta practica este deseori utilizata mai ales in cazul pacientilor care prezinta o stare critica. In acest mod, doctorii vor putea obtine informatii noi, dar esentiale, despre buna functionare a sistemului pulmonar, cat si a sistemului circular. In urma utilizarii unei astfel de practici se vor putea afla informatii esentiale cu privire la presiunea din cavitatile inimii, debitul cardiac, dar si cu privire la presiunea din vasele pulmonare. In acest mod, se va putea intocmi un raport clar cu privire la starea generala a sistemului cardiopulmonar.

Ventilatia asistata – aceasta are rolul de a ajuta functiile respiratorii ale pacientului. De cele mai multe ori ventilatia asistata este realizata manual, cu ajutorul balonului special, sau mecanic, cu ajutorul unui dispozitiv. Asistarea este, de cele mai multe ori, realizata prin reglarea presiunii in raport cu efortul pacientului de a inspira.

Ventilatia controlata – aceasta practica este necesara in special in cazul pacientilor care nu isi mai pot lua cantitatea de oxigen necesara, fapt pentru care nu se asigura ventilatia necesara. Ventilatia controlata este realizata in cazul pacientilor intubati traheal (prin sonda introdusa in trahee). Mai mult de atat, controlul este realizat prin schimbarea presiunii, in ritmul impus de organism.

Alte articole interesante...

Ce înseamnă dpdv
Într-o lume unde jargonul și acronimele sunt omniprezente, este ușor să ne pierdem în semnificații […]
Ce înseamnă tuns zero
"Tuns zero" este un termen folosit în frizerie și stilism pentru a descrie o tunsoare […]
Ce înseamnă bară la bară (2)
Termenul "bară la bară" este des întâlnit în vocabularul automobilistic și sportiv, dar ce înseamnă […]
Ce înseamnă TVA deductibil
TVA (Taxa pe Valoarea Adăugată) este un concept important în lumea fiscală, iar înțelegerea TVA […]
Ce inseamna Serviciu de curierat door-to-door
Într-o lume în continuă mișcare, rapiditatea și comoditatea livrărilor sunt esențiale atât pentru afaceri, cât […]
Ce înseamnă ASAP
"ASAP" este un acronim pentru expresia englezească "As Soon As Possible", care se traduce în […]
Ce înseamnă pov
POV este un acronim pentru "Point of View", care se traduce în română ca "Punct […]
Ce înseamnă î.Hr.
Înțelesul și Utilizarea lui "î.Hr." Termenul "î.Hr." este o abreviere din limba română care înseamnă […]

Sinonime...

Copyright 2022 © Explicativ.ro