Acronimul pentru potentialul hidrogenului (din germana potenz) sau pondus Hydrogenium (in latina, greutate). Reprezinta masura de aciditate sau alcalinitate in chimie a unei solutii sau a unui mediu. Mai exact, pH-ul masoara concentratia de ioni de oxoniu H3O+ intr-o solutie apoasa.
Abrevierea pH se refera la conceptul de potential de hidrogen. Acest concept a fost introdus de chimistul danez Soren Sorensen in 1893, cand a studiat productia de bere. De atunci, pH-ul a devenit un indicator al aciditatii - cand pH-ul este sub 7 - sau al alcalinitatii - cand pH-ul este peste 7 - unei solutii. Un mediu neutru are un pH de 7. Acesta este cazul apei pure la 25°C.
pH-ul este o marime fara unitate. Un indice care masoara activitatea ionului de hidrogen intr-o solutie. Apa pura contine aceeasi cantitate - chiar daca in proportii foarte mici - de ioni de hidroniu H3O+ si de ioni de hidroxid HO-. Este neutra. Pentru un mediu dat, pH-ul este o functie a concentratiei de ioni de hidroniu.