Petrolul este o substanță lichidă, inflamabilă, care se găsește în anumite straturi ale scoarței terestre și care este formată, în principal, din hidrocarburi. Hidrocarburile sunt compuși chimici făcuți din atomi de carbon și hidrogen. Petrolul este adesea însoțit de gaze naturale, iar ambele formează combustibili fosili.
Formarea petrolului se întâmplă în urma unui proces geologic îndelungat care implică materie organică, temperatură, presiune și timp. Iată etapele:
Se crede că majoritatea petrolului existent astăzi s-a format în perioadele mezozoică și cenozoică, adică în ultimii 250 de milioane de ani. Cu toate acestea, există și zăcăminte de petrol mai vechi, formate acum peste 300 de milioane de ani.
Este esențial să înțelegem că petrolul și gazele naturale nu se formează în câțiva ani sau chiar mii de ani. Procesul de formare a petrolului este unul care durează milioane de ani, și rezervele epuizate nu se pot reface într-o perioadă de timp practică pentru civilizația noastră. De aceea este esențial să privim petrolul ca o resursă limitată și să căutăm alternative sustenabile.