fbpx
Din ce este făcut petrolul

Ce este și din ce este făcut petrolul?

Petrolul este o substanță lichidă, inflamabilă, care se găsește în anumite straturi ale scoarței terestre și care este formată, în principal, din hidrocarburi. Hidrocarburile sunt compuși chimici făcuți din atomi de carbon și hidrogen. Petrolul este adesea însoțit de gaze naturale, iar ambele formează combustibili fosili.

Formarea petrolului se întâmplă în urma unui proces geologic îndelungat care implică materie organică, temperatură, presiune și timp. Iată etapele:

  1. Acumularea materiei organice: În antichitate, mari cantități de plante și microorganisme au murit și s-au depus pe fundul mărilor, lacurilor și râurilor. Această materie organică s-a amestecat cu sedimente, cum ar fi nisipul și argila.
  2. Îngroparea și încălzirea: Pe măsură ce noi straturi de sediment se depuneau deasupra materiei organice, presiunea și temperatura au crescut. Acest lucru a condus la transformarea materiei organice într-o substanță vâscoasă numită kerogen.
  3. Transformarea în petrol și gaze naturale: În condiții de temperatură și presiune crescute, kerogenul se transformă treptat în hidrocarburi lichide și gaze. Dacă temperatura devine prea mare, hidrocarburile lichide se pot transforma în gaze naturale.
  4. Migrarea: Petrolul și gazele naturale sunt mai puțin dense decât rocile înconjurătoare, astfel încât acestea tind să migreze către suprafață. Pe drum, ele pot fi capte în structuri geologice numite capcane de petrol.

Se crede că majoritatea petrolului existent astăzi s-a format în perioadele mezozoică și cenozoică, adică în ultimii 250 de milioane de ani. Cu toate acestea, există și zăcăminte de petrol mai vechi, formate acum peste 300 de milioane de ani.

Este esențial să înțelegem că petrolul și gazele naturale nu se formează în câțiva ani sau chiar mii de ani. Procesul de formare a petrolului este unul care durează milioane de ani, și rezervele epuizate nu se pot reface într-o perioadă de timp practică pentru civilizația noastră. De aceea este esențial să privim petrolul ca o resursă limitată și să căutăm alternative sustenabile.

Alte articole interesante...

Cine a descoperit teoria lăţimilor de spectru minimal pentru funcţii? Teoria lăţimilor de spectru minimal […]
Descoperirea insulinei si penicilinei a fost un pas crucial in istoria medicinei moderne, care a […]
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii - Lucian Blaga Eu nu strivesc corola […]
Unul dintre cele mai fascinante mistere ale istoriei religiei este vindecarea codurilor biblice. Este un […]
Când se folosește semnul exclamării
Semnul exclamării (!) este un simbol de punctuație folosit pentru a exprima o gamă variată […]
Ce înseamnă antrepriza generală
Antrepriza generală este un concept esențial în industria construcțiilor și a dezvoltării imobiliare. Ea se […]
Ce este o casă nZEB
O casă nZEB (nearly Zero Energy Building) este o clădire proiectată și construită pentru a […]
ul Alcoolul este o substanță binecunoscută în societatea umană, care a fost descoperită cu mii […]

Sinonime...

Copyright 2023 © Explicativ.ro