fbpx
Cât de importantă este încălțămintea de protecție

Cât de importantă este încălțămintea de protecție

În numeroase sectoare profesionale, încălțămintea de protecție este obligatorie pentru bunăstarea și siguranța angajaților și angajatorii sunt obligați să furnizeze echipament de protecție. Actualmente, pe piață, este disponibilă o gamă largă de modele de încălțăminte de protecție.

Rănile la picioare reprezintă un procentaj destul de ridicat în cadrul unui accident de muncă, cel mai adesea din cauză că angajatul nu este protejat suficient. Rănile pot fi grave, pot ajunge de la o simplă tăietură, la răni mai grave precum găurirea piciorului.

O încălțăminte de protecție face parte din acele echipamente de protecție indispensabile pentru a proteja persoanele expuse spre exemplu la un sol alunecos (cu talpă antiderapantă) sau în prezența unor obiecte ascuțite (cu talpă antiperforare). Asemeni altor echipamente de protecție, încălțămintea de protecție este obligatorie în cazul unor riscuri biologice, mecanice, electrice, chimice sau termice.

Angajatorii au obligația de a furniza încălțămintea de protecție

Codul Muncii le impune angajatorilor să furnizeze în mod gratutit încălțămintea de protecție atunci când aceasta este cerută. Pe lângă faptul că trebuie cumpărată, aceasta trebuie și întreținută și înnoită în cazul în care se uzează.

Modelul trebuie să fie adaptat riscurilor existente în mediul de lucru și adaptat fișei postului. Astfel, atunci când un muncitor trebuie să lucreze pe o schelă sau trebuie să conducă un vehicul, încălțămintea de protecție trebuie să îi garanteze constant securitatea.

Încălțămintea de protecție trebuie să dispună de o talpă adaptată

Talpa trebuie să prezinte o grosime variabilă de la un model la altul. Pentru un confort optim este important să alegi cel mai bun compromis dintre soliditate și suplețe. Exigențele pot varia în funcție de meserie. În primul și în primul rând, încălțămintea de protecție trebuie să fie extrem de confortabilă. Aceasta trebuie să asigure în permanență libertate de mișcare, pentru a efectua în mod corect și în deplină siguranță munca depusă de angajat. Fiecare tip de încălțăminte de protecție se va alege în funcție de pericolele la care angajatul este expus. Riscul de accidente în care este necesară purtarea încălțămintei de protecție este inclus în următoarele categorii:

  • Căderea obiectelor de picior;
  • Materiale sau echipamente care ar putea cădea pe picior;
  • Obiecte tăioase care ar putea tăia partea superioară a piciorului;
  • Descărcări electrice statice;
  • Teren plin de vegetație;
  • Suprafață uleioasă sau plină cu chimicale, umedă sau cu temeperaturi ridicate;

Încălțămintea de protecție se va alege abia după ce se ia măsura corectă. Apoi se va ține cont și de întreținerea acesteia. O încălțăminte de acest gen se va întreține în mod corect astfel încât să poți profita de ea cât mai mult timp cu putință. Întreținerea este extrem de importantă deoarece există riscul de deteriorare, care necesită înlocuirea imediată a acesteia. Dacă încălțămintea este uzată sau deteriorată va trebui schimbată imediat. Ricul de rănire al piciorului crește odată cu modul în care funcționează încălțămintea.

Nu trebuie să faci rabat de la calitate. Protecția picioarelor este extrem de importantă atunci când lucrezi într-un domeniu de risc. Online dar și în magazinele fizice, vei descoperi o gamă largă de pantofi de protecție, bocanci de protecție cu bombeu metalic, pantofi ușori de lucru dar și o multime de echipamente corespunzatoare domeniilor de risc.

Alte articole interesante...

Lista de Seriale Turcesti
În ultimii ani, audiența internațională a serialelor turcești a crescut într-un ritm rapid, atât în […]
3 idei inedite care te pot inspira dacă organizezi ziua copilului tău în aer liber
De ziua sa, un copil își dorește cât mai mulți invitați, în special partenerii săi […]
Când apelezi la serviciile unei firme de curierat
Serviciile unei firme de curierat au devenit aproape indispensabile în contextul unei societăţi care se […]
Unde a aparut prima pizzerie
Lucru curios, de necrezut chiar pentru mulți oameni, istoria pizza este un străveche, care își […]
Ce fel de incaltari produce brand-ul Annely
Annely este o firma care produce incaltari de inalta calitate. Acestea sunt fabricate din piele […]
5 articole vestimentare de bază de care aveți nevoie în această primăvară
Pe măsură ce așezăm în spatele dulapului hainele de iarnă și începem să ne punem […]
Trăim într-o perioadă în care toată lumea a realizat că este foarte important sa acordăm […]
Care sunt motivele pentru care poţi alege să îmbraci copiii cu haine foarte colorate
Hainele sunt foarte importante pentru copii și pentru adulți. Ele sunt o formӑ prin care […]

Sinonime...

Copyright 2022 © Explicativ.ro