extractia-dentara

Când este necesară o extracție dentară?

Extracția dentară este o procedură realizată adesea în cabinetele stomatologice, una care se impune, nu care se realizează la dorință. În fond, cine și-a dori să rămână fără un dinte? Asta înseamnă că extracția se impune pe fondul unor probleme – atunci când dintele nu mai poate fi salvat, când nu își mai poate îndeplini rolul și, mai grav, poate afecta negativ ceilalți dinți de pe arcadă. Curios să afli mai multe detalii? Citește articolul până la final și descoperă când este necesară o extracție dentară.

Tipuri de extracții dentare

Extracția dentară presupune îndepărtarea unui dinte de pe alveolă, deci este o procedură complexă, care se realizează sub anestezie. La LLL Dental, extracțiile dentare se realizează în siguranță, oferindu-le pacienților tot confortul de care au nevoie atât în timpul intervenției, cât și acasă, în etapa de recuperare.

În funcție de structura dintelui și de gradul de dificultate, extracțiile dentare se împart în mai multe categorii, precum:

  • Extracție dentară monoradiculară: Atunci când se extrage o singură rădăcină (incisivii sau caninii). Este cel mai simplu tip de extracție, realizându-se sub anestezie locală;
  • Extracție dentară pluriradiculară: Atunci când se extrag dinți cu mai multe rădăcini (premolari sau molari). De multe ori, rădăcinile se secționează pentru a fi extrase;
  • Extracția măselei de minte: Se recomandă când măselele de minte creează complicații dinților vecini;
  • Extracția chirurgicală: Se recomandă atunci când dinții sunt incluși în gingie. Este o intervenție mult mai complexă.

Indicații pentru extracția dentară

Nu o să-ți recomande nimeni extracția dacă nu ai real nevoie de o astfel de intervenție. Printre cele mai frecvente motive se regăsesc următoarele:

Carii dentare severe

O carie profundă, care a ajuns să afecteze structura dintelui, care nu mai poate fi reparată cu un tratament de canal, impune extracția dintelui. Așa prevenim infecția și durerea.

Infecții și abcese dentare

Sunt infecții și infecții. Cele care nu au fost tratate la timp și au ajuns la rădăcina dintelui și la osul înconjurător reprezintă o reală problemă. Dacă nu poate fi îndepărtată cu tratament de canal sau dacă este o infecție cu recurență, se poate impune extracția.

Parodontoză

Parodontoza avansată presupune mobilitate dentară și, de multe ori, se recomandă extracția pentru a preveni complicațiile. Reține că boala parodontală nu apare din senin. Îți trimite semne. Le poți recunoaște și îți poți salva dinții.

Dinți incluși sau erupți parțial

Dacă un dinte a rămas blocat în gingii poate cauza durere și infecții. Se întâmplă adesea în cazul măselelor de minte.

Supraaglomerarea dentară

Te-ai gândit vreodată că extracția se poate impune și înainte tratamentului ortodontic, deci înainte de a purta aparat dentar. Motivul este simplu: supraaglomerare dentară. Dacă dinții sunt înghesuiți și nu există suficient spațiu pentru o aliniere corectă, ortodontul poate impune extracția. Zâna măseluță poate să vină și la o vârstă înaintată.

Leziuni dentare cauzate de traumatisme

Atunci când traumatismele (accidentele, de exemplu) provoacă fracturi severe și dintele nu mai poate fi reparat, se recomandă extracția. E neplăcut, dar există oricând posibilitatea de a înlocui un dinte pierdut cu un implant dentar.

Când să contactezi medicul după o extracție dentară?

Este firesc să simți un ușor disconfort după ce un dinte a fost extras de pe arcadă, dar există simptome anormale, care ar trebui să te trimită de urgență la stomatologie. Acestea sunt:

  • Durere severă care nu se ameliorează cu analgezicele recomandate;
  • Sângerare abundentă;
  • Umflături severe;
  • Febră;
  • Puroi;
  • Dificultăți la înghițire sau respirație.

Așadar, extracția dentară nu este cel mai plăcut lucru de pe pământ, dar dacă medicul consideră că îți poate salva starea de sănătate, va trebui să te conformezi și să iei cea mi bună decizie pentru viața ta.

Alte articole interesante...

Respirația neplăcută, cunoscută și sub numele de halitoză, este o problemă frecventă care poate afecta […]
importanta-controalelor-stomatologice
Când ai fost ultima dată la stomatologie? Ți-ai imaginat vreodată că există pacienți care ajung […]
Oasele au un rol extrem de important în susținerea întregului corp și în menținerea unei […]
Ce beneficii are morcovul pentru sănătate
Morcovul este una dintre cele mai populare și sănătoase legume, apreciată atât pentru gustul său […]
Cum să scazi procentul de grăsime corporală
Scăderea procentului de grăsime corporală este un obiectiv comun pentru mulți oameni, fie că își […]
Top 5 remedii naturiste pentru sănătatea articulațiilor, disponibile online
Sănătatea articulațiilor este esențială pentru menținerea mobilității și a unui stil de viață activ, indiferent […]
Impactul frecvenței sesiunilor de bronzare asupra pielii
Bronzarea, fie naturală, fie artificială, expune pielea la radiațiile ultraviolete (UV), care stimulează producerea de […]
Cum mi-am transformat rutina de ingrijire a parului cu OLAPLEX No. 4D Clean Volume Detox […]
Copyright 2025 © Explicativ.ro