Zaharoza este un tip de zahar care se regaseste in mod natural in produsele alimentare si reprezinta principala sursa de glucide pentru majoritatea organismelor vii. Este un monozaharid, ceea ce inseamna ca poate fi descompus in molecule simple. Zaharoza este, de asemenea, cunoscuta sub numele de zahar din trestie de zahar sau zaharul de trestie.
Zaharoza este un zahar simplu, deosebit de alte tipuri de glucide, deoarece poate fi metabolizat direct de organisme. Monozaharidele sunt descompuse in prealabil in doua molecule simple si sunt preluate direct in intestinul subtire. Acest lucru se datoreaza prezentei enzimei numite zaharaza.
Zaharoza este un zahar dulce, care se gaseste in produsele alimentare cu un continut ridicat de glucide. Cel mai adesea, zaharoza se gaseste in fructe, legume, produse de patiserie, bauturi si alte produse alimentare. Acesta se poate gasi, de asemenea, in miere, sirop de artar si sirop de agave.
Cea mai simpla definitie a zaharozei este un monozaharid, care poate fi descompus in doua molecule simple si metabolizat direct de organisme. Uneori, zaharoza poate fi, de asemenea, denumita si zaharul de trestie sau zaharul din trestie de zahar. Acesta este una dintre cele mai importante surse de glucide pentru organismele vii si se gaseste in produsele alimentare cu un continut ridicat de glucide.