„Ludaie” este un termen regional, folosit în anumite părți ale României, în special în Transilvania, pentru a desemna dovleacul. Dovleacul este o plantă din familia cucurbitaceelor, cunoscută pentru fructul său mare, de formă rotundă sau ovală, cu coajă groasă și pulpă dulce, folosit în diverse preparate culinare.
Exemple de folosință:
- Gastronomie: „Bunica a făcut o plăcintă delicioasă cu ludaie, aromată cu scorțișoară și zahăr.”
- Agricultură: „În grădină, ludaia a crescut foarte mare anul acesta, așa că vom avea destulă pentru iarnă.”
- Tradiții: „În sat, de Halloween, copiii scobesc ludaia și o transformă în felinar.”
- Piață: „Am cumpărat o ludaie mare din piață, perfectă pentru a face supă-cremă.”
- Regionalism: „În alte părți ale țării, ludaia este cunoscută sub denumirea de dovleac.”
Aceste exemple arată cum termenul „ludaie” este folosit în contextul regional și culinar pentru a desemna dovleacul, subliniind utilizarea sa în bucătărie și în tradiții.