fbpx
Definiție Incipit

Definiție "Incipit"

Definiție: "Incipitul" este prima parte a unei lucrări scrise, cum ar fi o carte, un roman sau un eseu, care servește drept introducere sau deschidere. Este o frază, un paragraf sau o secvență inițială care își propune să capteze atenția cititorului și să stabilească tonul, tema și contextul lucrării.

Exemple de folosință:

  1. "În celebrul roman al lui Jane Austen, «Mândrie și prejudecată», incipitul este renumita frază: «O femeie tânără, care posedă un venit de patru mii de lire pe an, trebuie să fie în căutare de un soț»."
  2. "Incipitul eseului lui George Orwell, «1984», prezintă cititorilor un peisaj sumbru al lumii viitoare: «Era o zi luminoasă și rece de aprilie, iar ceasurile băteau treisprezece»."
  3. "În povestirea scurtă «Povestea inimii» a lui Edgar Allan Poe, incipitul este o frază misterioasă și sugestivă: «În inima unui bărbat de știință nu ar trebui să existe nicio decizie mai importantă decât aceea de a decide dacă va continua sau nu experimentul său»."
  4. "Incipitul piesei de teatru «Hamlet» de William Shakespeare este renumita replică a fantomei: «Cineva străbate acest pod seara, când cadavrele își scutură funiile umede de pe trupurile putrezite»."
  5. "În romanul clasic «Moby Dick» al lui Herman Melville, incipitul introduce cititorii în atmosfera nesfârșitei călătorii pe mare: «Call me Ishmael»."
  6. "Incipitul romanului de debut al lui J.K. Rowling, «Harry Potter și Piatra Filozofală», ne prezintă familia Dursley și lumea lor muggle: «Doamna și domnul Dursley, din numărul patru, Privet Drive, erau mândri să spună că sunt oameni normali, cu totul obișnuiți.»"

Incipitul servește drept poartă de intrare în universul unei opere literare și are o importanță deosebită în captivarea cititorului și stabilirea tonului și a temei lucrării.

Alte articole interesante...

Definiție Caimac
Termenul "caimac" are mai multe sensuri în limba română: Produs lactic: Este o cremă grasă, […]
Definiție Rănit
Termenul "rănit" este folosit pentru a descrie o persoană care a suferit o vătămare fizică […]
Definiție Chichiță
Termenul "chichiță" poate avea mai multe sensuri în limba română, în funcție de contextul în […]
Definiție Polemici
Termenul "polemici" se referă la dezbateri sau discuții aprinse și controversate în care părțile implicare […]
Definiție Venea
Termenul "venea" poate avea mai multe sensuri în limba română, în funcție de context: Forma […]
Definiție Temeinic
Termenul "temeinic" este folosit pentru a descrie ceva sau pe cineva care acționează cu atenție […]
Definiție Învățăcel
Termenul "învățăcel" este un diminutiv afectuos pentru "învățat", folosit pentru a desemna un copil sau […]
Definiție Donșoară
Termenul "donșoară" este folosit pentru a descrie o femeie tânără, în special o tânără care […]

Sinonime...

Copyright 2024 © Explicativ.ro