Perisabilitatea este un termen utilizat pentru a se referi la vârsta produsului, în care el devine nefollositor. Perisabilitatea se refera la măsurarea produselor, băuturilor sau alimentelor după cât de repede le-ar fi necesară înlocuirea datorită faptului că s-a degradat sau devine putred. Acest lucru este mai important în momentul în care magazinele trebuie să transporte, să stocheze şi să vândă produse alimentare în conformitate cu cerinţele de siguranţă alimentară.
Exemple de utilizare a termenului de perisabilitate includ alimente şi băuturi care se înrăutăţesc dacă sunt stocate prea mult, cum ar fi carnea, produsele lactate şi peştele. Deoarece aceste produse alimentare pot duce la boli, se pot folosi controale alimentare sau alte tehnici de monitorizare pentru a se asigura că produsele sunt în regulă şi sunt în continuare sigure pentru consum.
Perisabilitatea poate fi, de asemenea, utilizată pentru a descrie produse farmaceutice sau cosmetice, care se pot deteriora sau se pot altera chimic de asemenea. Acestea ar putea fi în siguranţă pentru utilizare în cazul în care sunt stocate corespunzător, dar dacă sunt stocate prea mult, acestea ar putea dezvolta contrafaceri, afectând sănătatea publică.