Termenul „cuantic” descrie o ramură a fizicii care se concentrează asupra comportamentului particulelor fizice la nivel microscopic. Studiul fenomenelor la scară micro se bazează pe principiile și teoriile descrise și operaționalizate de mecanica cuantică. Acest domeniu al fizicii centrale se concentrează asupra înțelegerii fenomenelor lumii microscopice, cum ar fi procesele de emisie a luminii și a particulelor, obiceiuri fizice și chimice ale atomilor, moleculelor și altor entități minuscule.
Istoric vorbind, teoria cuantică a luat naștere în anii 1920, când fizicienii au început să investigheze legile comportamentului la nivel extrem de mic și comportamentul aberant al materiei sub diverse condiții. Numele de "cuantic" se referea la modul în care materia se comportă și se schimbă într-un mod limitat și neașteptat, prin „cuante” – cantități discrete -de energie și de impulsuri.
Datorită teoriei cuantice, fizicienii au putut explica fenomene precum:
În prezent, principiile mecanicii cuantice sunt aplicate la multe domenii ale cercetării și tehnologiilor, inclusiv informatică, comunicații și biofizica. Utilizarea teoriei cuantice pentru a îmbunătăți tehnologiile de computer și comunicare sa dovedit a fi extrem de avantajoasă.
În concluzie, cuantica se refera la ramura a fizicii care se interesează de comportarea particulelor la nivel microscopic. Aceasta se bazează pe principiile și teoriile mecanicii cuantice și este utilizată pentru mai multe domenii, cum ar fi informatica, comunicațiile și biofizica.