Atunci cand vine vorba de un triunghi, mediana reprezinta segmentul care porneste din varful triunghiului si se opreste in mijlocul unei laturi opuse fata de acesta. Asadar, in orice triunghi, exista trei mediane, care corespund intotdeauna cu cele trei laturi ale unui triunghi. In urma trasarii, medianele se intersecteaza intotdeauna intr-un punct care poarta numele de centru de greutate al unui triunghi. Aceste trei mediane sunt concurente si se intalnesc in punctul G, in timp ce acest punct se regaseste intotdeauna pe fiecare mediana, la doar 1/3 raportat la mijlocul laturii la care se uneste mediana si la doar 2/3 de varful din care porneste mediana.

Ca si consecinta, fiecare mediana va imparti un triunghi in alte triunghiuri care prezinta, de altfel arii identice. Astfel ca, cele trei mediane vor imparti triunghiul in sase triunghiuri de dimensiuni mult mai mici, dar care vor avea ariile egale. Mai mult de atat, este important de stiut faptul ca toate triunghiurile prezinta mediane, indiferent de tipul acestora. Medianele se pot gasi si in cazul triunghiului isoscel, cat si cel dreptunghic.

In ceea ce priveste triunghiul dreptunghic, mediana care corespunde ipotenuzei va avea intotdeauna o lungime care este egala cu jumatate din lungimea prezentata de catre ipotenuza.