fbpx

In special atunci cand vine vorba de perioada pubertatii, majoritatea persoanelor observa in cazul copiilor comportamente sexuale complet noi, lucru care poate include si sapiosexualitatea. Totusi, trebuie sa existe o anumita perioada de timp, in asa masura incat oamenii sa poata intelege pe deplin cine sunt cu adevarat si cine vor deveni in viitorul apropiat. O parte din acest proces implica si o buna intelegere a sentimentelor proprii, atat pe parte emotionala, cat si pe parte sexuala, pentru a intelege mult mai bine de cine vor fi atrasi. De cele mai multe ori orientarea sexuala este o atractie emotionala, sexuala sau chiar romantica pe care un individ o are fata de o persoana straina.

Sapiosexual – definitie

Sapiosexualitatea se diferentiaza complet de alte tipuri de relatii din cadru comunitatii LGBTQ deoarece aceasta nu depinde de sexul partenerului. Asadar, de cele mai multe ori sapiosexualii sunt atrasi sexual de persoane care sunt mult mai inteligente, fapt pentru care acest aspect este deseori considerat cel mai important pentru o astfel de categorie. Totusi, atat persoanele din comunitatea LGTQ, dar si persoanele heterosexuale se pot identifica a fi sapiosexuale. Insa, persoanele care isi construiesc o identitate sexuala pe baza sapiosexualitatii incearca sa scoata in afara un astfel de termen, ca si in cazul heterosexual, homosexual, gay si asa mai departe.

In prezent exista o serie de dezbateri care pun in prim plan natura sapiosexualitatii. Anumiti indivizi pretind a fi o adevarata orientare sexuala sau chiar sexualitate, in timp ce alte persoane sustin ca acesta este un sentiment, nu o atractie sexuala sau chiar o orientare sexuala. Totusi, alte persoane denumesc sapiosexualitatea a fi un fetis, dar pentru inteligenta. Insa poate sa sugereze si alte asepcte, de la preferintele generale pentru anumiti parteneri inteligenti si pana la un anumit tip de pansexualitate, unde inteligenta poate sa depaseasca dorintele fizice, iar sexul sa devina traptat complet irelevant.

Cum se comporta sapiosexualii in relatii

De cele mai multe ori oamenii care se catalogheaza a fi sapiosexuali se regasesc de cele mai multe ori intr-o relatie impreuna cu oamenii care prezinta totodata un fetis sau o orientare sexuala similara. Deseori, cuplurile se bucura chiar si de activitatea intelectuala, aceasta fiind de cele mai multe ori o parte integranta a legaturilor emotionale dintre parteneri si chiar o parte importanta  a preludiilor fizice din timpul actului sexual. Asadar, sapiosexualii pun mare accent pe inteligenta, mai ales atunci cand vone vorba de propriile relatii.

Totusi, este important sa se ia in calcul si faptul ca o persoana sapiosexuala care incearca sa aiba o relatie cu persoana care nu indeplineste standardele acesteia, trebuie sa se gandeasca automat la diferite metode de compromis, in asa masura incat relatia sa poata functiona pentru ambele persoane. De cele mai multe ori, trebuie sa se cunoasca si faptul ca atunci cand vine vorba de relatii intre persoane care au orientari sexuale diferite, ameble trebuie sa se gandeasca la sacrificiile pe care trebuie sa le faca in asa masura incat partenerul sa fie foarte fericit cu relatia pe care o are.