In ziua de astazi, multe persoane au auzit de termenul horeca, insa nu multe dintre acestea stiu cu adevarat care este semnificatia termenului. Totusi, este important de stiut faptul ca acest termen face referire la mai multe organizatii care ofera diferite servicii, iar in Romania, acest domeniu se afla printre cele fruntase. Asadar, intotdeauna este nevoie sa se stie cu exactitate cum functioneaza un astfel de domeniu, care este semnificatia denumirii si cum poate afecta in mod direct viata ta. Iata ce trebuie sa stii despre domeniul horeca:
Denumirea este una simpla, deoarce reprezinta abrevierea numelor a mai multor afaceri. Asadar, Ho – hoteluri, re – restaurante si ca – cafenele sau catering. Acestea sunt printre afacerile care se regasesc cel mai mult in Romania si care infloresc de la o perioada la alta. In momentul in care se face referire la acest domeniu, trebuie sa se stie faptul ca sunt incluse, hotelurile, pensiunile, airbnb, precum si resturante, hanuri, cabane, cafenele si diferite forme de catering. Anumite afaceri pot fi independente, adica sa fie sustinute de un singur admin, in timp ce alte afaceri fac parte dintr-un lant. Asadar, in aceasta lume, unul dintre cele mai intalniti termeni este cel de franciza. Un astfel de termen face referire la denumirea de lant, atat in ceea ce priveste regimul hotelier, cat si cel care face referire la restaurante.
La o prima vedere, horeca este un domeniu destul de simplu, fapt pentru care multe afaceri incep de aici. Totusi, in realitate, domeniul este unul destul de complex si include mai multe aspecte, precum si diferite domenii conexe. Asadar, pentru inceput horeca implica munca celor care doresc sa activezae intr-un astfel de domeniu.
In cazul hotelurilor este vorba de hostese, cameriste, personal de la curatenie, bucatar si ajutor de bucatar, in asa masura incat sa se poata oferi oaspetilor un pachet complex de servicii. Mai mult de atat, este important de stiut ca in functie de specificul afacerii se poate renunta complet la unele dintre aceste servicii.
In cazul restaurantelor este nevoie de bucatari si ajutor de bucatar, barman, chelneri, hostese si personal pentru curatenie. In ciuda faptului ca in cazul hotelurilor personalul poate fi unul mult mai diminuat, in cazul restaurantelor este nevoie de fiecare persoana care poate sa ofere astfel de servicii. De altfel, in cazul firmelor de catering este nevoie de vehicule, precum si de livratori.
Totusi, horeca poate colabora si cu alte tipuri de organizatii, iar printre acestea se numara firmele si agentiile de marketing care pot oferi servicii de promovare, in asa masura incat firma sa poata creste de la o perioada la alta, in timp ce veniturile sa fie unele considerabile. Mai mult de atat, este important de stiut si faptul ca este nevoie inclusiv de o colaborare cu o companie care ofera inclusiv servicii de contabilitate, in asa masura incat toate demersurile realizate sa fie legale si totodata sa fie complexe, in asa masura incat sa se poata obtine rezultatele finale potrivite.