fbpx
simptome-covid

Care sunt simptomele COVID-19 si ce trebuie sa faci atunci cand le ai?

COVID-19 este un subiect la ordinea zilei inca de la inceputul pandemiei. Este foarte important ca fiecare persoana sa stie care sunt cele mai frecvente simptome ale COVID-19 si ce ar trebui sa faca atunci cand se confrunta cu ele.

Simptome frecvente COVID-19

Tusea continua este unul dintre cele mai frecvente simptome. Atunci cand tusesti mai mult de o ora in decursul unei zile sau atunci cand ai mai multe episoade de tuse in 24 de ore ar trebui sa fii atent. De asemenea, febra este un alt simptom, bolnavii de COVID avand undeva in jur de 37.8 grade sau mai mult. Pierderea gustului sau mirosului este un alt simptom de luat in calcul. Acestea pot fi pierdute complet sau poti simti mirosul si gustul diferit.

Public Health England atrage atentia asupra faptului ca in jur de 85% dintre persoanele infectate cu noul coronavirus vor avea minim un simptom. Persoanele care sunt infectate cu noua tulpina de coronavirus inregistreaza tuse, dureri in gat, dureri musculare si oboseala, in procent mai mare decat persoanele care aveau vechea tulpina, conform unui sondaj recent ONS si nu isi pierd la fel de des gustul sau mirosul.

La toate aceste simptome se adauga si dificultatile de respiratie. Daca ai oricare dintre aceste simptome ar trebui sa faci un test cat mai curand posibil si sa te izolezi. Persoanele cu care locuiesti sau cu care ai intrat in contact ar trebui sa se autoizoleze pana cand vin rezultatele testului. In medie, dureaza cinci zile din momentul in care esti infectat pentru a incepe sa manifesti simptomele, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca aceasta perioada poate dura pana la 14 zile. In cazul in care testul este pozitiv, toate persoanele care locuiesc cu tine trebuie sa se autoizoleze.

Cum iti poti lua corect temperatura?

Atunci cand vrei sa te asiguri ca nu ai febra, exista trei metode pentru a-ti lua corect temperatura:

  • La subrat – plaseaza termometrul in centrul zonei axilare, strange termometrul intre brat si corp timp de un minut, scoate termometrul si verifica;
  • Gura – plaseaza termometrul sub limba si tine-l acolo pentru un minut. Scoate-l si verifica temperatura;
  • Ureche – curata cu atentie interiorul urechii si introdu un termometru digital special conceput in acest sens in canalul urechii. Tine butonul apasat pentru o secunda, scoate termometrul si verifica temperatura. Pentru ca aceasta metoda sa functionze, trebuie sa ai un termometru special conceput in acest sens. Nu utiliza termometrul clasic in ureche.

Este important de mentionat faptul ca temperatura poate sa nu fie masurata cu precizie in momentul in care termometrul are probleme de functionare sau cand nu il utilizezi corect. Este recomandat sa iti iei din nou temperatura mai tarziu, conform instructiunilor termometrului. Daca folosesti termometru clasic, va trebui sa astepti pana cand mercurul coboara.

Covid se manifesta la fel pentru toti bolnavii?

Nu. Infectia cu SARS-CoV-2 poate afecta mai multe organe si are mai multe simptome, care pot fi mai des sau mai rar intalnite. Simptomele includ:

  • Simptome similare gripei fara febra – cefalee, lipsa mirosului, lipsa gustului, dureri in gat, dureri musculare, dureri in piept, toate fara febra;
  • Simptome similare gripei dar cu febra – dureri de cap, pierderea gustului si a mirosului, tuse, dureri in gat, raguseala, febra si pierderea apetitului;
  • Simptome gastro intenstinale – dureri de cap, pierderea apetitului, dureri in gat, dureri in piept; diaree, cu sau fara tuse;
  • Oboseala manifestata prin dureri de cap, pierderea mirosului, febra, tuse, raguseala, dureri in piept si oboseala;
  • Confuzie insotita de dureri de cap intense, lipsa poftei de mancare, febra, tuse, dureri in piept, confuzie si dureri musculare;
  • Simptome respiratorii si abdominale insotite de dureri de cap, lipsa mirosului, lipsa poftei de mancare, febra, raguseala, dureri in gat, dureri in piept, confuzie, oboseala, dureri musculare, dificultati de respiratie, diaree si dureri abdominale.

Daca tusesti ai cu siguranta COVID?

Nu. Exista si alti virusi care au simptome asemanatoare noului coronavirus, inclusiv gripa sezoniera. Tusea apare mult mai frecvent in timpul iernii si nu trebuie asociata neaparat cu infectia cu noul coronavirus, insa avand in vedere realitatea actuala, este necesar sa faci un test pentru a te asigura ca nu esti pozitiv. Public Health England a declarat ca putin sub jumatate din persoanele care manifesta unul din cele trei simptome principale de COVID, nu sunt pozitive.

Ce trebuie sa faci daca ai COVID?

Daca ai primit un rezultat pozitiv al testului, trebuie sa te autoizolezi acasa pentru 14 zile. Trebuie sa stai departe de ceilalti membri ai gospodariei, care se vor izola si ei timp de 14 zile. Majoritatea pacientilor au simptome usoare, care pot fi tratate cu calmante, repaus la pat si o cantitate mare de lichide. Numerosi pacienti nu au nevoie de spitalizare si se recupereaza acasa, insa va trebui sa fii atent, iar daca simptomele se inrautatesc, este foarte important sa apelezi la ajutorul autoritatilor, sa apelezi numarul de urgenta si sa te asiguri ca respecti toate indicatiile pe care le primesti, pana cand o echipa va ajunge la tine.

Cand trebuie sa mergi la spital daca ai Coronavirus?

Daca nu te simti bine si ai o urgenta medicala ar trebui sa suni la urgente cat mai curand, inclusiv atunci cand simti ca nu mai poti respira si nu poti vorbi mai mult de cateva cuvinte. Cel mai important motiv pentru care bolnavii de covid au nevoie de ingrijire este dificultatea de a respira si hipoxia. Saturatia foarte scazuta este un simptom care trebuie remediat de urgenta si doar cu ajutor specializat si cu aparate de oxigen profesionale. Persoanele in varsta sau persoanele care au afectiuni medicale preexistente, asa cum sunt diabetul si astmul, bolile de inima si hipertensiunea arteriala sunt mai susceptibile sa se imbolnaveasca grav. Barbatii au un risc mai mare de a-si pierde viata comparativ cu femeile. Este foarte important sa iei in calcul toate simptomele posibile si atunci cand le ai sa faci un test astfel incat sa incepi tratamentul la timp.

Alte articole interesante...

Impactul urbanistic al construcțiilor de ansambluri rezidențiale în marile orașe
Creșterea populației urbane și nevoia de locuințe moderne au condus la dezvoltarea accelerată a ansamblurilor […]
Lista de Seriale Turcesti
În ultimii ani, audiența internațională a serialelor turcești a crescut într-un ritm rapid, atât în […]
3 idei inedite care te pot inspira dacă organizezi ziua copilului tău în aer liber
De ziua sa, un copil își dorește cât mai mulți invitați, în special partenerii săi […]
Când apelezi la serviciile unei firme de curierat
Serviciile unei firme de curierat au devenit aproape indispensabile în contextul unei societăţi care se […]
Unde a aparut prima pizzerie
Lucru curios, de necrezut chiar pentru mulți oameni, istoria pizza este un străveche, care își […]
Ce fel de incaltari produce brand-ul Annely
Annely este o firma care produce incaltari de inalta calitate. Acestea sunt fabricate din piele […]
Cât de importantă este încălțămintea de protecție
În numeroase sectoare profesionale, încălțămintea de protecție este obligatorie pentru bunăstarea și siguranța angajaților și […]
5 articole vestimentare de bază de care aveți nevoie în această primăvară
Pe măsură ce așezăm în spatele dulapului hainele de iarnă și începem să ne punem […]

Sinonime...

Copyright 2021 © Explicativ.ro