Pastele este un tip de aliment care se găsește în multe țări și este unul din cele mai populare feluri de mâncare din întreaga lume. În Franța, paste (pronunțat /pɑst/ în limba franceză) sunt denumite "pâine italiană", iar această denumire ne sugerează că originea acestui fel de mâncare vine din Italia.
Cu toate acestea, din punct de vedere lingvistic, cuvântul "paste" are o origine mai veche și nu vine doar din limba italiană. Acesta provine din limba latină, mai exact din cuvântul "pasta" care înseamnă "amestec de făină și apă". În Evul Mediu, această denumire a fost folosită pentru a descrie produsele făinoase obținute din cereale și apă.
Inovațiile tehnologice din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea au dus la dezvoltarea modurilor noi de a prepara paste. Astfel, spre secolul al XVIII-lea, termenul "paste" a fost utilizat pentru a desemna produsele de patiserie, dar și pentru a descrie mâncărurile făinoase obținute prin fierbere sau coacere. În Franța, aceste produse sunt denumite "pâine depozitabilă", însă termenul "paste" (pronunțat /pɑst/ în limba franceză) este cel mai des folosit pentru a descrie aceste alimente.
Din punct de vedere culinar, paste sunt împărțite în două categorii: paste uscate și paste proaspete. Pastele uscate sunt făinoase obținute din făină de grâu și sunt disponibile sub formă de brânzeturi, fidea, tagliatelle, macaroane, etc. De cealaltă parte, paste proaspete sunt obținute din ouă și făină, iar printre cele mai cunoscute tipuri se numără tagliolini, tortellini, ravioli, etc. Aceste paste proaspete, în funcție de formă și dimensiune, au fost denumite diferit în diverse părți ale Franței. De exemplu, în regiunea de sud-vest a țării se numesc "pâini de creier", în timp ce în Alsacia sunt numite "burlacii cu pâine".
În prezent, paste (pronunțat /pɑst/ în limba franceză) sunt un aliment de bază în dieta franceză și sunt preparate într-o varietate de feluri. De la cele mai simple rețete la cele mai sofisticate, paste fac parte din cultura culinară a Franței și sunt un simbol al gastronomiei italiene.