pastele in franta in limba franceza







Pastele este un tip de aliment care se găsește în multe țări și este unul din cele mai populare feluri de mâncare din întreaga lume. În Franța, paste (pronunțat /pɑst/ în limba franceză) sunt denumite "pâine italiană", iar această denumire ne sugerează că originea acestui fel de mâncare vine din Italia.

Cu toate acestea, din punct de vedere lingvistic, cuvântul "paste" are o origine mai veche și nu vine doar din limba italiană. Acesta provine din limba latină, mai exact din cuvântul "pasta" care înseamnă "amestec de făină și apă". În Evul Mediu, această denumire a fost folosită pentru a descrie produsele făinoase obținute din cereale și apă.

Inovațiile tehnologice din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea au dus la dezvoltarea modurilor noi de a prepara paste. Astfel, spre secolul al XVIII-lea, termenul "paste" a fost utilizat pentru a desemna produsele de patiserie, dar și pentru a descrie mâncărurile făinoase obținute prin fierbere sau coacere. În Franța, aceste produse sunt denumite "pâine depozitabilă", însă termenul "paste" (pronunțat /pɑst/ în limba franceză) este cel mai des folosit pentru a descrie aceste alimente.

Din punct de vedere culinar, paste sunt împărțite în două categorii: paste uscate și paste proaspete. Pastele uscate sunt făinoase obținute din făină de grâu și sunt disponibile sub formă de brânzeturi, fidea, tagliatelle, macaroane, etc. De cealaltă parte, paste proaspete sunt obținute din ouă și făină, iar printre cele mai cunoscute tipuri se numără tagliolini, tortellini, ravioli, etc. Aceste paste proaspete, în funcție de formă și dimensiune, au fost denumite diferit în diverse părți ale Franței. De exemplu, în regiunea de sud-vest a țării se numesc "pâini de creier", în timp ce în Alsacia sunt numite "burlacii cu pâine".

În prezent, paste (pronunțat /pɑst/ în limba franceză) sunt un aliment de bază în dieta franceză și sunt preparate într-o varietate de feluri. De la cele mai simple rețete la cele mai sofisticate, paste fac parte din cultura culinară a Franței și sunt un simbol al gastronomiei italiene.


Alte articole interesante...

Haules, baules
Expresia „Haules, baules” este o zicală populară românească folosită în special în mediul rural sau […]
Calități pozitive care încep cu litera „N”
Iată câteva calități pozitive care încep cu litera „N”: ✅ Nobil – o persoană cu […]
Scrisoare în limba franceză către un prieten
Scrisoare în limba franceză către un prieten: Cher ami, Comment ça va? J'espère que tu vas bien et que […]
Care sunt componentele unei cărți
O carte este alcătuită din mai multe componente esențiale, atât din punct de vedere fizic, […]
Proverbe și zicători din „Popa Tanda”
Iată o listă de proverbe și zicători din „Popa Tanda” de Ioan Slavici, o nuvelă […]
Proverbe portugheze
Iată o listă de proverbe portugheze care reflectă înțelepciunea și cultura Portugaliei, punând accent pe […]
Proverbe despre omul harnic
Iată o listă cu proverbe despre omul harnic, care reflectă înțelepciunea populară despre valoarea muncii, […]
Proverbe modeste
Iată o listă cu proverbe despre modestie, care subliniază importanța echilibrului, umilinței și respectului față […]
Copyright 2024 © Explicativ.ro