fbpx

Definitie Hematemeza

Hematemeza este cunoscuta si sub denumirea de voma cu sange, care are origine digestiva. De cele mai multe ori hematemeza este considerata a fi o hemoragie digestiva a cailor superioare. Sangele, mai mult sau mai putin, provine din esofag, stomac sau chiar duoden. Printre cele mai intalnite cauze se numara ruptura varicelor esofagiene, cauzate de hipertensiune. De altfel, alte cauze pot fi ciroza, gastritele hemoragice si chiar ulcerul gastroduodenal.

In cazul in care se descopera o hematemeza, acesta necesita intotdeauna spitalizare de urgenta pentru a se putea investiga atat cauza, cat si gravitatea acesteia si repercusiunile pe care le poate avea.

De altfel, in cazul tratamentului hematemezei, este nevoie de cele mai multe ori de medicamente antiulceroase. Totodata, este nevoie de sclerozare, care este deseori realizata prin cale endoscopica, pentru a se verifica atat varicele esofagiene sau chiar existenta unui ulcer hemoragic. In astfel de cazuri, ajutorul specializat este esential.