fbpx

Definitie Forta de frecare

Forta de frecare reprezinta o componenta tangentiala, in cazul careia suprafata de contact dintre anumite corpuri, precum si a fortei de sprijin a unuia dintre aceste corpuri, se exercita intotdeauna asupra celui de-al doilea corp. Mai mult de atat, in timpul deplasarii corpului, forta de frecare prezinta mereu un sens opus miscarii acestuia, astfel ca intotdeauna miscarea se incetineste. De altfel, ea depinde atat de natura, cat si de masa corpului, dar totodata apare si la aruncare sau rostogolire. Trebuie mentionat si faptul ca forta de frecare ce este prezenta la alunecare este mult mai mare, comparativ cu cea care este prezenta la rostogolire.

In cazul in care fortele dintre corpuri vor proveni din acceleratia gravitationala, relatiile de calcul ale fortelor de frecare este reprezentat intotdeauna de formula: coeficientul de frecare este inmultit cu reactiunea normala ce este creata de corp.

Totodata, fortele de frecare la alunecare sunt mereu direct proportionale cu fortele de apasare ce sunt exercitate de corp pe suprafata.