Mucava este un termen vechi cunoscut in industria culinara. Se refera la un fel de curry sau leustean care se prepara din carne de porc si ceapa. Cu toate acestea, ca si farfuria sa traditionala, mučava poate varia, fiind preparata din diferite tipuri de fructe de mare, grasimi sau vegetale.
In Bulgaria si Serbia, termenul se refera la macerarea unor bucati mici de carne in suc de lamaie si sare. Acest preparat se foloseste de regula ca aperitiv sau o parte a unui preparat principal. Aceasta varianta de mucava segaseste chiar in proprietatile culinare traditionalecare se datoreaza stramosilor nostri balcanici.
Iupia mucava este un preparat traditional serbo-croat, care consta in carne de porc taiata si ceapa fierbinte, marinata in suc de rosii, ulei si sare. Se incalzeste in tigaie si poate fi servita pe o farfurie sau adaugata in alte feluri de mancare.
Un alt exemplu este macroul mucava, care presupune prepararea unui macrou marinat in suc de portocale si sare. Acest preparat se toarna peste carne de porc sau alte produse animale pentru a se parfuma si pregati.
Inscrierea la Mucavele de vanatoare este unul dintre obiceiurile mai vechi din Rusia. Acest costum are la baza prepararea unor retete culinare antice cum ar fi mucava, care sunt preparate cu carne de mistret si este o reusita sa se pregateasca in prezenta tuturor vanatorilor.