Ghiveciul este un recipient pentru plantare, de obicei fabricat din lemn sau metal, care poate fi folosit atunci cand plantele sunt crescute in interiorul sau in afara casei. Se foloseste pentru a planta bulbi, ierburi sau chiar a cresa ierburi aromate si fructe sau legume de mici dimensiuni. Ghiveciul de obicei are doua parti, un bazin inferior pentru apa si un vas superior pentru tulpini si frunze, care are uneless stricte pentru pamant sau alt material de crescatorie. De asemenea, poate avea goluri pentru aerisire, scurgere si umiditate.
Ghiveciul poate fi folosit pentru a creste plante decorative (de exemplu, trandafiri sau orhidee) in interior sau pentru a cresa legume si fructe precum castraveti, tomate si capsuni in gradina. De asemenea, poate fi folosit pentru a cresa ierburi aromatice si condimente, precum busuioc, cimbru, oregano si muştar, pe care sa le rupeti la nevoie şi sa le adaugati in mancare.
De asemenea, ghivecele sunt de asemenea utilizate pentru a creşte plante succulente interesante, precum cactusi, aloe vera, echinocactus si alte suculente decorator, plantele acestora nefiind nevoite sa fie plantate in pamant.