Definiție: Basmul cult este o creație amplă a genului epic, cu o narațiune liniară, personaje purtătoare de valori simbolice, acțiuni care implică fabulosul  și supusă unor acțiuni convenționale, care prezintă drumul inițiatic al eroului.

Basmul cult prezintă câteva trăsături specifice, care îl diferențiază de basmul popular, dintre care amintim:

  • diminuarea aurei eroice a protagonistului
  • personaj lipsit de forțe supranaturale, conturat obiectiv cu calități și defecte
  • dramatizarea narațiunii prin dialog excesiv (dialogul preia funcțiile narațiunii)
  • comentariul moralist
  • prezența unor fragmente de proză rimată și ritmată
  • deformarea grotescă a unor personaje
  • absența personajelor terifiante

Definitia din dex a Basmului Cult – ce inseamna Basmul Cult

Basmul cult este un text ce apartine genului epic si care prezinta o naratiune complexa, dar liniara, personaje bine conturate ce prezinta anumite valori simbolice, utilizarea fantasticului si prezenta actiuni fabuloase. Totodata basmul cult este o creatie care prezinta drumul parcurs al eroului pentru a evolua. Aceasta opera prezinta anumite trasaturi si caracteristici care sunt specifice, fapt pentru care basmul cult se poate diferentia rapid si usor de basmul popular.

In prima faza, in basmul cult aura eroica a protagonistului este diminuata semnificativ, fapt pentru care acesta este un personaj normal, caruia ii lipsesc complet fortele naturale, in timp ce caracterizarea acestuia este obiectiva. Asadar, in basmul cult, protagonistul prezinta atat o serie de calitati, cat si defecte, pe care le va putea depasi in cadrul calatoriei sale. Mai mult de atat, in basmul cult isi fac aparitia anumite personaje, deformate intr-un mod grotesc, insa este important de mentionat ca nu sunt prezente personaje terifiante.

Mai mult de atat, basmul ofera mai multe moduri de expunere, iar printre acestea se numara si naratiunea, precum si dialogul excesiv. In anumite cazuri dialogul chiar preia anumite functii ale naratiunii. Totodata, exista si fragmente scrise in proza ritmata, in timp ce autorul poate oferi comentarii moraliste cu privire la actiunea desfasurata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.