fbpx
definitie genul epic

Definitie Genul epic

ÉPIC, -Ă, epici, -e, adj. (Despre opere, subiecte, forme literare) Care narează fapte ale eroilor unor întîmplări reale sau imaginare. ◊ Gen epic = unul dintre principalele genuri literare care cuprinde diverse specii de narațiuni în versuri și proză: balada, poema eroică, epopeea, nuvela, romanul etc. ♦ Fig. (Rar) Grandios, de proporții vaste, asemenea cu faptele povestite în epopei și poeme eroice.

ÉPIC, -Ă adj. Care exprimă, în formă de povestire, fapte, idei, sentimente. ◊ Gen epic – gen literar care cuprinde totalitatea producțiilor literare cu caracter narativ. ♦ (Fig.) Demn de o epopee, grandios, de mari proporții. [Cf. fr. épique, lat. epicus, gr. epikos].

ÉPIC, -Ă I. adj. 1. care exprimă, în formă de povestire, fapte, idei, sentimente. ♦ gen ~ = gen literar care cuprinde totalitatea producțiilor literare cu caracter narativ. 2. (fig.) demn de o epopee, de mari proporții. II. s. f. totalitatea operelor literare aparținând genului epic. (< fr. épique, lat. epicus, gr. epikos)

ÉPIC ~că (~ci, ~ce) 1) Care exprimă în versuri fapte eroice. Poem ~. ◊ Gen ~ gen literar care include creațiile cu caracter narativ în proză sau în versuri. 2) Care are proporții vaste, meritând a fi reflectate într-o epopee. Evenimente ~ce. /<fr. épique, lat. epicus

Operele epice sunt texte literare, prin care mesajele sunt transmise de catre autor in mod indirect, cu ajutorul personajelor, a naratiunii si a actiunii. Astfel ca, modurile de expunere a genului epic sunt reprezentate de naratiunea (adica relatarea evenimentelor), descrierea (prezentarea in amanunt a diferitelor cadre spatiale sau chiar a anumitor personaje), dialogul (contribuie atat la caracterizarea personajelor, cat si pentru a dinamiza actiunea). Mai mult de atat, in text exista prezenta naratorului, care poate fi martor la actiunea prezentata sau chiar sa o prezinte subiectiv sau obiectiv. Astfel ca, actiunea poate fi prezentata pe scurt cu ajutorul momentelor subiectului, anume expozitiunea, intriga, desfasurarea actiunii, punctul culminant si deznodamantul.

Totodata, intr-o opera epica exista personaje ce pot fi principale, episodice sau secundare. Personajele pot fi incadrate si ca fiind pozitive sau negative, insa acestea pot fi protagoniste sau antagoniste. In functie de modul in care acestea sunt prezentate, personajele pot fi rotunde sau chiar plate.

In momentul in care se redacteaza un text apartinand genului epic, este important de stiut faptul ca speciile reprezentative pentru un astfel de gen sunt schita, balada, povestirea, fabula, nuvela si romanul. Cea din urma specie se desfasoara pe o intindere mare si este extrem de complexa.

Alte articole interesante...

Definitie
Sloganul este un mesaj succint si memoravel care este folosit pentru a promova sau reaminti […]
Definitie
Ce este eclectismul? Eclectismul este o filosofie si un practica care presupune colectarea si selectarea […]
Definitie
Care este definiția termei ”maial” și astfel, câteva exemple de utilizare Termenul „maial” se referă […]
Definitie
Beletristica se refera la literatura scrisa in scopul distractiei sau al placerii unui cititor. Acest […]
Definitie
Ce este sacrilegiul? Sacrilegiul se refera la nerespectarea sentimentelor, propriilor norme spirituale sau a unor […]
Definitie
Care este Definitia Termenului "Eidetic" si Cateva Exemple de Folosire Termenul "eidetic" din limba engleza […]
Definitie
Timpul nostru este plin de cuvinte comune folosite pentru a descrie lucrurile obişnuite. Însă, când […]
Definitie
Care este definitia pentru termenul “Edil” Edil (care provine din cuvantul latin “aedilis”) inseamna “unul […]

Sinonime...

Copyright 2022 © Explicativ.ro