Arta poetica este o opera, prin intermediul careia autorul isi exprima conceptia despre arta(poezie/creatie in general) si despre rolul poetului.Un exemplu de arta poetica este poezia Flori de mucigai de Tudor Arghezi.

Definitia din dex a Artei Poetice – ce inseamna Arta Poetica

Conceptul de arta poetica apartine in totalitate esteticii si prezinta un sir de norme cu privire la modul de constructie a unei poezii sau tehnica a literaturii. Totodata, arta poetica este definita a fi si opera literara. Astfel ca, aceasta este conceptul ce defineste intregul ansamblu de trasaturi si caracteristici ce exprima modul in care poetul concepe lumea. De altfel, arta poetica face referire si la viziunea poetului asupra menirii sinelui, precum si a artei, iar aceste aspecte sunt in totalitate definitorii pentru creatie. Totodata, acest concept poate fi folosit si in momentul in care se doreste definirea unei mentalitati, care este specifica pentru o anumita epoca.

Arta poetica este o opera scrisa in versuri, iar aceasta este trasatura sa definitorie. Mai mult de atat, aceasta cuprinde si perceptiile si conceptiile unui autor cu privire la intregul proces de creatie, precum si la rolul acestuia si a creatiei sale in societate, la timpul respectiv.

Chiar daca arta poetica poate prezenta dimensiuni destul de variate (anumite opere sunt scurte, in timp ce altele sunt mult mai lungi), aceasta prezinta o tematica variata si diversificata, in functie de gandurile si ideile unui poet. Astfel ca, intreaga opera scrisa in genul liric este construita in jurul a unei singure idei, conform credintelor poetului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.