fbpx

Definitia managementului

Managementul este considerat a fi arta de a realiza un anumit lucru cu ajutorul altor oameni. De cele mai multe ori termenul poate fi folosit atat din punct de vedere functional, cat si din punct de vedere institutional.

Din punct de vedere functional, managementul desemneaza intotdeauna o activitate, un proces sau chiar o actiune. Aici pot intra activitati precum managementul proiectelor, managementul personal, managementul schimbarii si asa mai departe. De altfel, atunci cand vine vorba de paradigma functionala, managementul inseamna si totalitatea actiunilor administrare sau conducere a unei organizatii. Acesta este de cele mai multe ori intalnit in organizatii si in domeniul business. Totusi, din punct de vedere institutional, managerii sunt considerati a fi indivizi care au preocupari ce tin de actiunile organizatorice ale unei instituitii sau chiar de conducere. De altfel, acestia pot fi considerati a fi si agenti ai unor artisti sau sportivi.

De altfel, managementul reprezinta si functia organizationala prin care se poate asigura in mod clar desfasurarea eficienta a tuturor activitatilor care au loc aici si care, de altfel, poate sa ofere intr-un timp destul de scurt rezultatele mult dorite, prin utilizarea optima a resurselor. Mai mult de atat, atunci cand vine vorba de activitatea de management, trebuie sa se aiba in vedere si grupurile, precum si procesele din acestea.