Bobul este o leguminoasa, originara din Asia Centrala, care in prezent este cultivata la nivel mondial. Bobul este cultivat in China, Egipt, Australia si Etiopia, printre alte natiuni. In Romania, bobul a fost cultivat pe scara larga, dar acum fasolea si mazarea sunt cultivate in cantitati mari in Bucovina, Oltenia, Maramures si in alte zone, din cauza reducerii bobului. Bobul creste pana la 1,6 m in inaltime, iar semintele lui sunt putin mai mari decat cele de fasole. Cu ele se pot face supe, ciorbe, tocanite, sosuri si salate. Prajite si macinate, ele pot fi folosite ca inlocuitor de cafea, iar din faina de grau combinata cu faina de bob se poate obtine o paine delicioasa.
Pastaile bobului nu trebuie sa aiba pete maronii si, atunci cand sunt proaspete, trebuie sa aiba o pulpa de un verde frumos. Poate fi consumat crud sau gatit.
Cum curatam bobul? Este foarte usor. Pastaile se sparg in bucati, iar semintele se extrag si se pun intr-un bol. Pastaile au o mica umflatura in partea de sus. Culoarea bobului este determinata de prospetimea acestuia. Daca este verde, boabele au fost recoltate in acea zi, dar daca sunt negre, inseamna ca au fost recoltate cu cateva zile in urma. Umflatura este indepartata, dupa care se indeparteaza coaja. Pastram boabele proaspete la frigider timp de doua-trei zile, acoperite cu folie de plastic. Daca dorim sa congelam boabele, le punem timp de unu-trei minute in apa fierbinte si apoi le clatim bine in apa foarte rece. Asezam apoi boabele pe un prosop de bumbac curat si le lasam sa se scurga si sa se raceasca complet. Punem boabele in pungi si le congelam. Fructele uscate nu sunt la fel de sensibile si le putem pastra in recipiente ermetice in camara timp de patru pana la sase luni.