Îți place un cappuccino grozav? Această ceașcă mică, dar puternică, este una dintre cele mai renumite băuturi espresso dintre toate! Are în prim plan acea combinație perfectă de lapte aburit, espresso și spumă spumoasă. (Pentru noi, macchiato este în fruntea listei noastre de băuturi espresso, dar vom ajunge la asta mai târziu!) Ghiciți ce? Puteți face un cappuccino de calitate de barista în confortul propriei case. În seria noastră Barista, vă învățăm toate trucurile pe care trebuie să le cunoașteți pentru a vă prepara băuturile preferate de cafea... făcute în casă! Iată cum să faci un cappuccino care să semene cu cel ieșit direct dintr-o cafenea italiană.
Un cappuccino este o băutură espresso cu lapte aburit, spumă de lapte și espresso. Este foarte asemănător cu un latte (cafe latte), dar proporția de lapte aburit este diferită. Iată defalcarea dintre un latte și cappuccino:
Un cappuccino are părți egale de espresso, lapte aburit și spumă (⅓ fiecare).
Un latte este format din ⅓ espresso și 2/3 lapte aburit, cu un strat subțire de spumă deasupra. Iată un grafic care le detaliază!
Diferențele dintre cele două băuturi sunt destul de subtile, la fel și aroma. Dar aveți noroc: cappuccino este cel mai ușor de perfecționat acasă dintre cele două. Cu un latte căutați micro spumă, lapte aburit cu o textură asemănătoare cu cea a unei vopsele umede, aproape imposibil de obținut fără o mașină de espresso. Un cappuccino poate fi făcut cu ușurință cu lapte spumat, folosind diverse instrumente: chiar și un bici!
Va trebui să faci espresso pentru un cappuccino: o simplă cafea tare nu va fi suficientă! Aceasta înseamnă că veți avea nevoie de următoarele:
Cafea prăjită espresso: Prăjirea este importantă pentru a obține aroma corectă, întunecată și amară. De asemenea, asigurați-vă că folosiți o măcinare fină la espresso atunci când îl preparați.
Mașină de cafea espresso, espressor manual sau Aeropress: Există mai multe moduri de a face espresso. Noi folosim o mașină de espresso, care se așează pe un blat. Sau puteți folosi un mic espressor manual: este mai ieftin și portabil! Cea mai ieftină opțiune este un Aeropress: nu face un espresso nici pe departe la fel de bun, dar își face treaba. Mergeți la Espresso Aeropress.
Care este cel mai bun lapte pe care să îl folosești pentru un cappuccino? Iată ce trebuie să știți:
Folosiți lapte cât mai proaspăt! Laptele care se apropie de data de expirare nu face spumă la fel de bine. Credeți-ne: am învățat asta pe calea cea grea!
Cel mai bun lapte pentru un cappuccino? Laptele integral. Laptele integral spumează cel mai bine pentru că are cea mai mare cantitate de grăsime din lapte.
Puteți folosi și lapte 2%. Funcționează destul de bine, dar pierzi puțin din bogăție.
Țineți bagheta de aburi chiar sub suprafața laptelui până când acesta își dublează dimensiunea și devine foarte spumos.
Coborâți ușor bagheta de abur până când laptele atinge 150 de grade Fahrenheit: folosiți un termometru sau judecați după momentul în care mâna dvs. nu poate ține ulciorul mai mult de câteva secunde.
Nu aveți un aparat de espresso? Nicio problemă. Pentru un cappuccino de casă grozav, poți pur și simplu să încălzești și să spumezi laptele. Există câteva instrumente diferite pe care le poți folosi pentru a face spumă de lapte. Iată cele mai bune instrumente pe care le-am găsit pentru un barista de casă pentru a face spumă de lapte:
Spumă de lapte manuală. O spumă de lapte manuală este economică și funcționează bine. Obține un lapte extrem de spumos, ceea ce este excelent pentru un macchiato sau cappuccino.
Presă franceză. Dacă aveți o presă franceză pentru prepararea cafelei, aceasta este excelentă pentru a face spumă! Face o spumă frumoasă, cu bule puțin mai mari decât cea a spumatorului.
Bateți. Și un bici funcționează! Bate laptele destul de bine: are, de asemenea, bule ceva mai mari și generează ceva mai puțină spumă decât celelalte metode.
Ți-ai luat uneltele, laptele și espresso? Minunat. Putem trece la partea distractivă: cum să facem un cappuccino! Vei combina toate deprinderile despre care ai citit mai sus pentru a face această băutură espresso gustoasă.
Prepară espresso folosind o mașină de espresso, un espressor sau un Aeropress (vezi mai sus).
Pregătiți laptele la aburi (metoda mașinii de espresso): Folosiți notele din secțiunea de mai sus pentru a aburi laptele și a-l face frumos și spumos.
SAU, încălziți laptele pe aragaz și apoi faceți spumă. O temperatură de 150 de grade Fahrenheit este perfectă: aceasta este temperatura la care laptele este fierbinte la atingere, dar nu fierbe. Apoi, spumați folosind metoda dorită pentru a spuma laptele până când este foarte spumos. Pentru un cappuccino veți dori o cantitate bună de spumă: veți obține ⅓ espresso, ⅓ lapte aburit și ⅓ spumă.
Serviți. Turnați laptele spumat în espresso și serviți! Este bine să folosiți o ceașcă de cafea cu lapte, care conține cantitatea perfectă.
Și asta e tot! Cum să preparați un cappuccino acasă.