fbpx
Ce inseamna pasaport simplu electronic

Ce inseamna pasaport simplu electronic

In special persoanele care doresc sa calatoreasca in afara tarii trebuie sa aiba la indemana acte care sunt necesare pentru a trece mai departe de frontiera. De cele mai multe ori, in cazul statelor din Uniunea Europeana este nevoie de un act de identitate, precum CI sau pasaport, insa daca doresti sa calatoresti catre alte state care nu se afla pe teritoriul UE, va trebui sa ai la indemana un pasaport simplu electronic. Chiar daca acest nume poate parea destul de complicat, in realitate acest document poate fi emis de catre organele de specialitate intr-un timp destul de scurt.

Pasaportul simplu electronic este un document de calatorie, ce se elibereaza tuturor cetatenilor romani. Acestia trebuie sa indeplineasca toate conditiile prevazute de legislatie si totodata nu ar trebui sa se afle intr-o anumita situatie in care dreptul de calatorie in strainatate este suspendat. De altfel, este important de mentionat faptul ca un pasaport simplu electronic trebuie solicitat doar de un individ care are atribuit un CNP (adica un Cod Numeric Personal). Mai mult de atat, toti cetatenii romani pot sa aplice pentru eliberarea unui pasaport, indiferent de varsta. Inclusiv minorii pot sa aiba un pasaport electronic pentru cazurile in care acestia trebuie sa calatoreasca in strainatate.

Tipuri de pasapoarte

In cazul in care doresti sa obtii un astfel de document, tot ceea ce trebuie sa faci este sa depui o cerere pentru obtinerea acestuia. Cererile pot fi depuse in tara, la sediul serviciilor publice de evidenta a cetatenilor sau chiar la sediul serviciilor pentru eliberare de pasapoarte. Totusi, daca ai nevoie de un nou pasaport cat te afli in strainatate, tot ceea ce trebuie sa faci este sa apelezi la misiunile diplomatice din tara respectiva, care reprezinta Romania. Acestea se vor putea ocupa in totalitate de problema ta, iar tu vei putea obtine intr-un timp scurt documentele necesare.

In functie de propriile necesitati, poti opta pentru doua tipuri de pasapoarte electronice. Primul dintre acestea poate fi realizat pentru persoanele care nu au implinit 12 ani si este valabil timp de 3 ani, in timp ce de-a doua varianta este cea valabila timp de 10 ani, pentru persoanele care au implinit varsta de 12 ani. Este important de stiut faptul ca valabilitatea unui pasaport nu se poate prelungi. Asadar, in momentul in care termenul de expirare se apropie, este important ca pasaportul sa fie reinnoit.

Pasapoarte pentru minori

In cazul in care se doreste eliberarea unui pasaport pentru minorul care are domiciliul in strainatate, dar care nu a implinit varsta de 14 ani, acest act poate fi emis doar cu acordul:

  • Ambilor parintii
  • A parintelui imputernicit printr-o procura speciala sau care a primit acordul celuilalt parinte
  • A parintelui caruia minorul a fost incredintat in urma unei hotarari judecatoresti
  • A parintelui supraveghetor
  • A reprezentantului legal al minorului

In urma unui astfel de acord, documentul poate fi emis, iar procedura este aceeasi ca si in cazul persoanelor adulte, nefiind nevoie sa se achite anumite taxe extra.

Alte articole interesante...

Ce înseamnă dpdv
Într-o lume unde jargonul și acronimele sunt omniprezente, este ușor să ne pierdem în semnificații […]
Ce înseamnă tuns zero
"Tuns zero" este un termen folosit în frizerie și stilism pentru a descrie o tunsoare […]
Ce înseamnă bară la bară (2)
Termenul "bară la bară" este des întâlnit în vocabularul automobilistic și sportiv, dar ce înseamnă […]
Ce înseamnă TVA deductibil
TVA (Taxa pe Valoarea Adăugată) este un concept important în lumea fiscală, iar înțelegerea TVA […]
Ce inseamna Serviciu de curierat door-to-door
Într-o lume în continuă mișcare, rapiditatea și comoditatea livrărilor sunt esențiale atât pentru afaceri, cât […]
Ce înseamnă ASAP
"ASAP" este un acronim pentru expresia englezească "As Soon As Possible", care se traduce în […]
Ce înseamnă pov
POV este un acronim pentru "Point of View", care se traduce în română ca "Punct […]
Ce înseamnă î.Hr.
Înțelesul și Utilizarea lui "î.Hr." Termenul "î.Hr." este o abreviere din limba română care înseamnă […]

Sinonime...

Copyright 2022 © Explicativ.ro