Organoleptic se referă la testarea produselor prin simțurile umane, cum ar fi mirosul, gustul, culoarea și forma. Este un domeniu al chimiei și se referă la abilitatea unei substanțe de a fi percepută prin miros, gust sau aspect. Acest termen a fost folosit în alimentație pentru a se referi la produse despre care se spune că au o calitate mai bună sau mai puțin bună, bazată pe modul în care a fost percepută de către simțurile umane.
1. Alimentația: Examinarea organoleptică implică testarea alimentelor pentru a vedea dacă au miros, gust sau culoare corectă.
2. Produse farmaceutice și vitale: Examinarea organoleptică se folosește pentru a verifica dacă medicamentele și produsele farmaceutice vitale se conformează standardelor de calitate.
3. Produse cosmetice: Pentru a testa dacă un produs cosmetic este de calitate sau nu, chimiștii vor testa substanțele cu examinări organoleptice pentru a vedea dacă au miros, gust sau alte caracteristici preceptibile.
4. Alcool: Alcoolul este testat organic pentru a determina gradul de alcool și dacă are un gust și un miros adecvați.