Ampula se referă la un recipient sau recipient goală, deseori cu o capacitate sub 1 litru. Ampulla poate conține diverse lichide sau pastă, de obicei într-o doză mică. Forma curentă a acestui recipient este în mod obișnuit cilindrică, cu un capac la una sau la ambele capete
Există o mulțime de utilizări pentru ampulă. Multe ape minerale și alte băuturi sunt furnizate în recipiente cu ampulă, astfel încât să se mențină freshii, să se conserve conținutul și să le permită utilizatorilor să fie cât mai mici. De asemenea, ampul este des folosit și în farmacologie, deoarece acestea sunt utile în realizearea unei distribuții corespunzătoare a anumitor medicamente. Ampulla este folosită uneori și în industria cosmeticelor.
De exemplu, unele produse cosmetice, cum ar fi șampoanele și balsamurile, sunt adesea ambalate în recipiente cu ampulă. Acest lucru nu numai că rezistă mișcării, dar poate reduce cantitatea de substanță care se pierde prin evaporare și permite disiparea mult mai ușoară. În plus, recipientele cu ampulă sunt adesea folosite pentru a ambala geluri și alte produse cosmetice, cum ar fi creme și oje.
De asemenea, sunt utilizate recipienții cu ampulă în producția de vin. Vina trebuie să fie alimentată într-un recipient cu ampulă, astfel încât să se reducă oxidarea și să se permită transportul și conservarea corespunzătoare. Ampulla este foarte utilă în producția vinului și în alte domenii.