Mai intai spalati si curatati conopida foarte bine, indepartand frunzele exterioare si miezul central, apoi indepartati varfurile: trebuie sa obtineti aproximativ 800 g de conopida dupa ce efectuati tot procesul de curatare. Scufundati varfurile in apa clocotita cu sare dupa gust si fierbeti-le timp de 15 minute (daca nu va place mirosul de conopida gatita, il puteti reduce adaugand lamaie sau otet in apa in timpul fierberii).
Intre timp, se prepara sosul bechamel: se incalzeste laptele intr-o cratita mica si se topeste usor untul intr-o alta cratita cu fundul gros. Dupa ce s-a topit, se presara faina in tigaia cu unt, amestecand imediat cu un tel 6 pentru a evita formarea de cocoloase.
Se rumenesc usor, apoi se adauga laptele fierbinte, amestecand imediat cu un tel. Continuati sa amestecati pentru a evita formarea de cocoloase; asezonati cu nucsoara, piper si sare si lasati amestecul sa se ingroase doar cateva minute, amestecand constant.
Bechamelul trebuie sa ramana mai degraba lichid. Intre timp, buchetelele de conopida vor fi fierte, scurgeti-le cu grija si lasati-le deoparte pentru o clipa ca sa se mai racoreasca. Se unge o forma de copt de 20x20 cm
Se acopera cu sosul bechamel si apoi se presara uniform cu parmezan, se condimenteaza cu piper dupa gust si se coace in cuptorul preincalzit la 180°, pe modul static, timp de 10 minute. Dupa acest timp, se regleaza modul grill la 220° si se mai coace inca 10 minute pentru a obtine o crusta aurie. Conopida gratinata este gata sa fie servita