fbpx
Definiție Revelație

Definiție "Revelație"

Revelația este actul sau procesul de a dezvălui sau a descoperi ceva care era anterior necunoscut, fie prin intermediul unei experiențe personale, fie prin intermediul unei informații noi și semnificative.

Exemple de folosință:

  1. Religie: În religie, revelația se referă la actul în care o entitate divină dezvăluie cunoștințe, adevăruri sau mesaje către oameni. De exemplu, în creștinism, Biblia este considerată o revelație divină, fiind inspirată de Dumnezeu și conținând adevărurile spirituale esențiale.
  2. Literatură: Multe opere literare includ momente de revelație în care personajele descoperă adevăruri esențiale despre sine sau despre lumea înconjurătoare. De exemplu, în romanul "Moby Dick" al lui Herman Melville, căpitanul Ahab are o revelație despre destinul său și despre obsesia sa cu balena albă.
  3. Știință: În știință, revelația poate să apară atunci când o nouă descoperire sau o teorie nouă schimbă înțelegerea actuală a lumii. De exemplu, teoria lui Charles Darwin despre evoluția speciilor prin selecție naturală a reprezentat o revelație în domeniul biologiei.
  4. Filozofie: În filozofie, revelația poate să apară atunci când cineva ajunge la o înțelegere profundă sau la o conștientizare despre sine sau despre natura realității. De exemplu, filosoful René Descartes a avut o revelație când a formulat celebrul său principiu "Cogito, ergo sum" ("Gândesc, deci exist").
  5. Arte: Artiștii pot experimenta revelații în timpul procesului creativ, descoperind noi moduri de a exprima ideile sau emoțiile lor. De exemplu, pictorul Vincent van Gogh a avut o revelație artistică atunci când a dezvoltat stilul său distinctiv și vibrant în lucrările sale ulterioare.

Aceste exemple ilustrează modurile diverse în care termenul "revelație" poate fi utilizat pentru a descrie momente de descoperire, înțelegere sau cunoaștere care pot avea un impact semnificativ asupra individului sau asupra societății în ansamblu.

Alte articole interesante...

Definiție Caimac
Termenul "caimac" are mai multe sensuri în limba română: Produs lactic: Este o cremă grasă, […]
Definiție Rănit
Termenul "rănit" este folosit pentru a descrie o persoană care a suferit o vătămare fizică […]
Definiție Chichiță
Termenul "chichiță" poate avea mai multe sensuri în limba română, în funcție de contextul în […]
Definiție Polemici
Termenul "polemici" se referă la dezbateri sau discuții aprinse și controversate în care părțile implicare […]
Definiție Venea
Termenul "venea" poate avea mai multe sensuri în limba română, în funcție de context: Forma […]
Definiție Temeinic
Termenul "temeinic" este folosit pentru a descrie ceva sau pe cineva care acționează cu atenție […]
Definiție Învățăcel
Termenul "învățăcel" este un diminutiv afectuos pentru "învățat", folosit pentru a desemna un copil sau […]
Definiție Donșoară
Termenul "donșoară" este folosit pentru a descrie o femeie tânără, în special o tânără care […]

Sinonime...

Copyright 2024 © Explicativ.ro