Populare, jucause si care creeaza dependenta prin explozia lor, pungile cu bule au fost inventate in New Jersey de catre doi ingineri pe nume Marc Chavannes si Al Fielding.
In timpul unei calatorii cu avionul Chavannes a observat norii pareau sa inveleasca usor avionul si apoi a venit cu ideea de a folosi hartia cu bule pe care a inventat-o ca un protector pentru ambalare, inlocuind astfel ziarul care era comun pana atunci.
Folia cu bule a aparut odata cu Air Corporation, care a fost fondata in 1960. Succesul a fost aproape instantaneu si utilitatea sa foarte evidenta in ciuda faptului ca, in fata ambalajelor de hartie, acest plastic nu este biodegradabil. Bubble Wrap sau folia cu bule este astazi atat de populara incat exista o zi numita in onoarea sa, in ultima zi de luni din luna ianuarie a fiecarui an ce trece.
Folia cu bule este un material de plastic transparent si flexibil utilizat pentru ambalarea articolelor fragile. Bulele arata ca niste emisfere proeminente umplute cu aer ce ofera amortizare pentru elementele fragile. Folia cu bule standard este cea transparenta si este disponibila in diferite dimensiuni. Bulele care ofera amortizare obiectelor fragile sau sensibile sunt in general disponibile in diferite dimensiuni, in functie de masura obiectului ambalat precum si de nivelul de protectie necesar.
Pot sa fie utilizate mai multe straturi pentru a asigura izolarea socurilor si a vibratiilor, in timp ce un singur strat poate fi pur si simplu utilizat ca strat protector de suprafata. Folia cu bule este utilizata si pentru unele tipuri de plicuri pentru posta. Bulele pot fi mici cum sunt cele de 6 milimetri in diametru, dar si mai mari de 26 de milimetri sau mai mult, pentru a oferi niveluri adaugate de absorbtie a socurilor in timpul tranzitului. Cea mai utilizata dimensiune a bulei este de 1 centimetru.
In plus, fata de gradul de protectie dat de dimensiunea bulelor de aer din plastic, materialul in sine poate oferi unele forme de protectie pentru obiectul in cauza. De exemplu, atunci cand se doreste expedierea de piese si componente electronice sensibile, se foloseste un tip de folie cu bule care utilizeaza un plastic antistatic care sparge sarcina statica, protejand astfel cipurile electronice sensibile de incarcari electrice statice, care le pot deteriora.
Una dintre primele utilizari la scara larga a foliei cu bule a aparut in 1960, cu transportul de noi calculatoare IBM 1401 pentru clienti. Atunci cand au primit coletele, majoritatea nu mai vazusera acest material de ambalare inainte. Deoarece folia cu bule face un sunet placut atunci cand este apasata si rupta, este adesea folosita ca o sursa de distractie pentru copii si nu numai.
Utilizam aceste pungi cu bule nu doar ca instrument antistres ci si in intrebuintari mai importante si aici enumeram cateva:
- Pentru a proteja un document trimis prin posta;
- Pentru a ambala anumite obiecte fragile atunci cand avem nevoie sa le mutam dintr-un loc in altul, fara sa riscam absolut deloc deteriorarea sau spargerea acestora. Pungile cu bule sunt sigure si eficiente!