Populare, jucause si care creeaza dependenta prin explozia lor, pungile cu bule au fost inventate in New Jersey de catre doi ingineri pe nume Marc Chavannes si Al Fielding.
In timpul unei calatorii cu avionul Chavannes a observat norii pareau sa inveleasca usor avionul si apoi a venit cu ideea de a folosi hartia cu bule pe care a inventat-o ca un protector pentru ambalare, inlocuind astfel ziarul care era comun pana atunci.
Folia cu bule a aparut odata cu Air Corporation, care a fost fondata in 1960. Succesul a fost aproape instantaneu si utilitatea sa foarte evidenta in ciuda faptului ca, in fata ambalajelor de hartie, acest plastic nu este biodegradabil. Bubble Wrap sau folia cu bule este astazi atat de populara incat exista o zi numita in onoarea sa, in ultima zi de luni din luna ianuarie a fiecarui an ce trece.
Folia cu bule este un material de plastic transparent si flexibil utilizat pentru ambalarea articolelor fragile. Bulele arata ca niste emisfere proeminente umplute cu aer ce ofera amortizare pentru elementele fragile. Folia cu bule standard este cea transparenta si este disponibila in diferite dimensiuni. Bulele care ofera amortizare obiectelor fragile sau sensibile sunt in general disponibile in diferite dimensiuni, in functie de masura obiectului ambalat precum si de nivelul de protectie necesar.
Pot sa fie utilizate mai multe straturi pentru a asigura izolarea socurilor si a vibratiilor, in timp ce un singur strat poate fi pur si simplu utilizat ca strat protector de suprafata. Folia cu bule este utilizata si pentru unele tipuri de plicuri pentru posta. Bulele pot fi mici cum sunt cele de 6 milimetri in diametru, dar si mai mari de 26 de milimetri sau mai mult, pentru a oferi niveluri adaugate de absorbtie a socurilor in timpul tranzitului. Cea mai utilizata dimensiune a bulei este de 1 centimetru.
In plus, fata de gradul de protectie dat de dimensiunea bulelor de aer din plastic, materialul in sine poate oferi unele forme de protectie pentru obiectul in cauza. De exemplu, atunci cand se doreste expedierea de piese si componente electronice sensibile, se foloseste un tip de folie cu bule care utilizeaza un plastic antistatic care sparge sarcina statica, protejand astfel cipurile electronice sensibile de incarcari electrice statice, care le pot deteriora.
Una dintre primele utilizari la scara larga a foliei cu bule a aparut in 1960, cu transportul de noi calculatoare IBM 1401 pentru clienti. Atunci cand au primit coletele, majoritatea nu mai vazusera acest material de ambalare inainte. Deoarece folia cu bule face un sunet placut atunci cand este apasata si rupta, este adesea folosita ca o sursa de distractie pentru copii si nu numai.
Utilizam aceste pungi cu bule nu doar ca instrument antistres ci si in intrebuintari mai importante si aici enumeram cateva:
- Pentru a proteja un document trimis prin posta;
- Pentru a ambala anumite obiecte fragile atunci cand avem nevoie sa le mutam dintr-un loc in altul, fara sa riscam absolut deloc deteriorarea sau spargerea acestora. Pungile cu bule sunt sigure si eficiente!
Folia cu bule, cunoscuta si sub numele de punga cu bule de aer, a aparut pentru prima oara in 1960 si a fost inventata de Marc Chavannes si Al Fielding. In ziua de astazi, coletele transportate sunt ambalate pentru a spori protectia acestora in diverse materiale de la captuseala de hartie, spuma poliuretanica, perne cu aer dar si in folie cu bule.
Pungile cu bule ofera garantia transportului prin faptul ca ele amortizeaza orice soc aparut asupra coletului si sunt foarte utilizate in diverse domenii. Intr-o piata atat de competitiva, pentru a atrage clientii nu este suficienta doar calitatea produsului ci si ambalajul trebuie sa fie unul de buna calitate si atractiv.
Ambalajul poate fi de doua feluri: ambalaj interior si ambalaj exterior. Aici vom vorbi despre materialele de amortizare din cele doua tipuri, pentru protectia produsului la transport. Aceste materiale nu trebuie sa asigure doar un transport sigur a produsului, ci sa si dea clientului o impresie pozitiva la deschiderea coletului sau.
Materialele precum ziarele sau spuma poliuretanica pot proteja foarte bine ambalajul, insa continutul coletului poate arata dezordonat. In plus, acestea se pot rupe foarte repede.
Folia cu bule si pernele cu aer sunt o alternativa excelenta atat pentru gradul de protectie si absorbtie a socurilor, cat si pentru aspectul curat si ordonat pe care il ofera. Socurile de tipul loviturilor din timpul transportului si manipularea incorecta a coletului, pot duce de foarte multe ori la deteriorarea bunurilor, ceea ce inseamna costuri in plus pentru acoperirea pierderilor cauzate.
Daca folosesti metode clasice de protectie la transport si ai un numar mare de reclamatii referitoare la produse lovite sau sparte, pungile cu bule de aer ar putea fi solutia salvatoare.
Asa cum este evident, printre principalele intrebari pe care ti le vei pune va fi si cea care priveste costul acestora: ma vor ajuta pungile cu bule de aer sa reduc costurile? Raspunsul este: Da, cu siguranta. Pungile cu bule de aer sunt extrem de usoare si nu adauga aproape nimic la greutatea coletului, ceea ce te ajuta sa pastrezi costurile de transport reduse. Pungile cu bule de aer sunt de regula umflate exact in momentul in care sunt pregatite de comercializare, prin metode speciale, oferind astfel rezistenta.
Deoarece pungile cu bule sunt disponibile in mai multe marimi si variante si nu necesita umflare totala, ti le poti personaliza in functie de gradul de protectie care iti este necesar.
Bulele pot fi mici de 6 milimetri in diametru, dar si mai mari de 26 de milimetri sau mai mult, pentru a oferi niveluri adaugate de absorbtie a socurilor in timpul tranzitului. Cea mai utilizata dimensiune a bulei este de 1 centimetru. In plus, fata de gradul de protectie dat de dimensiunea bulelor de aer din plastic, materialul in sine poate oferi unele forme de protectie pentru obiectul in cauza. Pungile cu bule au o multitudine de avantaje si primul dintre ele este pretul scazut. Datorita acestui fapt si costul transportului va fi mai mic.