Diplopia, cunoscută și sub denumirea de vedere dublă, este o afecțiune oculară caracterizată prin perceperea dublă a obiectelor din jur. În funcție de frecvența cu care se manifestă, aceasta poate fi constantă, afectând persoana în mod continuu, sau intermitentă, apărând doar în anumite momente sau în anumite condiții. În funcție de numărul ochilor afectați, distingem între diplopie monoculară, care afectează un singur ochi și diplopie binoculară, atunci când ambii ochi sunt afectați.[2] Ea poate avea numeroase cauze, iar în rândurile de mai jos vei descoperi care sunt câteva dintre acestea.
Astigmatismul este o afecțiune oculară specifică, ce se manifestă prin deformarea corneei, organ care are rolul de a refracta lumina către retina ochiului. Această deformare deteriorează refracția luminii în ochi, generând o imagine distorsionată sau neclară.
Simptomele astigmatismului pot varia de la caz la caz, însă printre cele mai comune se numără vederea neclară la orice distanță, vederea dublă sau neclară, durerile de cap frecvente, oboseala oculară sau dificultățile de concentrare a vederii.[3]
Miastenia Gravis este o afecțiune autoimună rară, caracterizată prin slăbiciune musculară ce tinde să se agraveze pe parcursul zilei. În funcție de mușchii afectați, simptomele pot varia de la dificultăți de vorbire sau înghițire, la slăbiciune în brațe, picioare sau gât.
Unul dintre simptomele ce apar atunci când sunt afectați mușchii oculari (mușchii care controlează ochii și pleoapele) este vederea dublă.[2][3] Poți afla mai multe despre Miastenia Gravis pe Dr.Max.
Cataracta este o patologie oculară caracterizată prin opacifierea cristalinului, care, în mod normal, trebuie să fie transparent pentru a permite luminii să treacă și să formeze o imagine clară pe retină. Când cristalinul devine opac sau tulbure, lumina nu poate trece eficient, rezultând o imagine neclară sau încețoșată.
În unele cazuri, această afecțiune poate duce la apariția fenomenului de vedere dublă sau diplopie în ochiul afectat, precum și la perceperea unor halouri în jurul surselor de lumină.[3]
Exoftalmia, cunoscută și sub numele de proptoza, reprezintă o afecțiune oculară ce presupune proeminența anormală a globului ocular din orbită. Acest fenomen poate apărea fie unilateral, fie bilateral, afectând unul sau ambii ochi.
Proptoza poate duce la vederea dublă, deoarece poziția anormală a ochiului poate afecta modul în care funcționează mușchii care controlează mișcarea ochiului. Exoftalmia este adesea asociată cu afecțiuni precum boala Graves, o tulburare autoimună care afectează glanda tiroidă, sau cu hipertiroidismul.[2]
Diabetul este o afecțiune cronică ce afectează funcționarea întregului organism, inclusiv a sistemului ocular. Complicațiile diabetului pot avea un impact semnificativ asupra vederii, iar unele dintre acestea, cum este retinopatia diabetică, pot fi chiar ireversibile dacă nu sunt tratate în timp, ducând inclusiv la pierderea vederii.
Simptomele diabetului sunt variate și pot include vedere dublă.[2] Aceasta poate apărea atunci când diabetul cauzează paralizia mușchilor oculari și poate persista de la câteva zile până la câteva săptămâni. De regulă, gestionarea nivelului glicemiei și urmarea tratamentului medicamentos prescris de medic poate ajuta la rezolvarea acestei probleme.[1]
Diplopia sau vederea dublă nu trebuie ignorată. Ea poate avea multiple cauze, inclusiv afecțiuni precum astigmatismul, cataracta, diabetul, Miastenia Gravis sau exoftalmia. Pentru a descoperi cauza sa exactă, este necesară consultarea unui specialist și efectuarea investigațiilor recomandate de acesta. Stabilirea unui diagnostic clar este o condiție obligatorie pentru stabilirea unui plan de tratament corect. Cu alte cuvinte, nu poți beneficia de un tratament pentru corectarea vederii duble până nu afli exact ce o cauzează. Adresează-te deci unui medic cât mai curând posibil dacă te confrunți cu diplopie ori observi prezența oricărui alt simptom îngrijorător, ocular sau de altă natură.
Bibliografie: