Din aceasta categorie fac parte majoritatea textelor care reprezinta stiri, reclame, retete, textele legislative, instructiunile de utilizare ale anumitor aparate, buletine meteo, texte stiintifice, reclame, prospectele de administrare a medicamentelor, revistele si ziarele. Aceste texte sunt denumite ca fiind nonliterare, datorita faptului ca acestea prezinta si caracteristici nonfictionale, astfel ca acestea reflecta in totalitate realitatea, fiind chiar rezultatul observatiei autorului.
De cele mai multe ori scopul acestor texte este de a informa corect cititorul, cu privire la anumite evenimente care au loc in realitate, dar si de a il convinge, prin caracterul acestora informativ si persuasiv. Mai mult de atat, pentru evitarea eventualelor ambiguitati care pot avea loc, dar si pentru a se asigura accesibilitatea de catre un public cat mai larg, toate cuvintele care au fost folosite pentru redactarea textului utilizeaza sensul propriu, care se regaseste in DEX. Totodata, limbajul este unul corect, dar si precis si accesibil pentru marea majoritate a cititorilor. In functie de natura textului nonliterar se folosesc inclusiv termeni de specialitate. Astfel ca, acest tip de text are si un caracter obiectiv.
Asadar, prin prezentarea aspectelor realitatii, care au fost observate de catre autor, se poate obtine informatie esentiala. Acest lucru duce la lipsa de expresivitate a textului, iar corectitudinea limbajului este una stricta.