fbpx
definitie romantismul

Definitie Romantismul

ROMANTÍSM s.n. Mişcare artistică şi literară apărută la începutul sec. XIX ca o reacţie împotriva clasicismului şi regulilor lui formale, care a preluat tradiţiile naţionale şi populare, promovând cultul naturii, lirismul, fantezia şi libertatea de expresie. ♢ Ansamblu de aspecte care caracterizează curentul romantic; înclinare spre lirism, spre individualism, spre visare, spre melancolie. ♦ Romantism economic = curent utopic apărut în economia politică, în secolul trecut. – Din fr. romantisme.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ROMANTÍSM ~e n. 1) (în arta şi literatura sec. XIX) Curent apărut ca reacţie împotriva clasicismului, care susţinea cultul pentru trecutul istoric, folclor etc., dând frâu liber imaginaţiei. 2) Atitudine romantică; comportament romantic. /<fr. romantisme
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

Romantismul este un curent literar, care a aparut in a doua jumatate a secolului XIX, ca si reactie impotriva clasicismului si a luminismului. In literatura romana, acest curent literar a aparut impotriva clasicismului, iar romantismul romanesc a preluat principiile celui european, insa s-a cristalizat ca si o miscare de reculturalizare si redesteptare a natiunii.

Acest curent se manifesta prin promovarea anumitor surse de inspiratie care au legatura cu obiceiurile traditionale si istoria nationala, iar la nivel de Romania imitarea literaturii din Europa a fost treptat inlocuita cu promovarea literaturii romanesti. De cele mai multe ori, textele romantice prezinta o serie de teme printre care se numara si iubirea, libertatea, singuratatea, viata si moartea, precum si conditia omului de geniu. Mai mult de atat, sunt prezente inclusiv elemente vegetale si naturale, fapt pentru care iubirea si natura se afla intr-o perfecta comuniune, in timp ce poetul isi transmite ideile si emotiile cu ajutorul elementelor vegetale care compun cadrul.

Astfel ca, descrierile prezentate intr-o poezie accentueaza si mai mult sentimentele poetului, de iubire, de angoasa sau chiar de singuratate. Inclusiv evadarea poetului din realitate catre o lume plina de fantezie este reprezentativa pentru romantism.

In acesta perioada se poate observa inclusiv interesul poetilor pentru mituri, zone exotice, simboluri si o anumita paleta de culori.

Alte articole interesante...

Definiție Stivă de protocoale
Definiție "Stivă de protocoale": O stivă de protocoale reprezintă un set de protocoale de rețea […]
Definiție Linie telefonicã
Definiție "Linie telefonicã": Linia telefonică reprezintă un circuit de comunicații fizic sau un canal prin […]
Definiție Aspirina săracului
"Aspirina săracului" este o expresie populară care se referă la ceva ce este folosit ca […]
Definiție Empirism
Empirismul este o teorie filozofică și epistemologică care susține că cunoașterea provine în principal sau […]
Definiție Mucalit
Mucalit: Definiție: Adjectiv care descrie o substanță sau material ce are proprietatea de a lega […]
Definiție Panegiric
Panegiric: Definiție: Un panegiric este un discurs sau compoziție laudativă exprimat cu entuziasm sau excesiv […]
Definiție Constatar
Constatar: Definiție: Verbul constatar se referă la actul de a observa, de a determina existența […]
Definiție Rânză
Rânză: Definiție: Rânză este substantivul care descrie o substanță uleioasă și neplăcută rezultată din degradarea […]

Sinonime...

Copyright 2022 © Explicativ.ro