ROMANTÍSM s.n. Mişcare artistică şi literară apărută la începutul sec. XIX ca o reacţie împotriva clasicismului şi regulilor lui formale, care a preluat tradiţiile naţionale şi populare, promovând cultul naturii, lirismul, fantezia şi libertatea de expresie. ♢ Ansamblu de aspecte care caracterizează curentul romantic; înclinare spre lirism, spre individualism, spre visare, spre melancolie. ♦ Romantism economic = curent utopic apărut în economia politică, în secolul trecut. – Din fr. romantisme.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ROMANTÍSM ~e n. 1) (în arta şi literatura sec. XIX) Curent apărut ca reacţie împotriva clasicismului, care susţinea cultul pentru trecutul istoric, folclor etc., dând frâu liber imaginaţiei. 2) Atitudine romantică; comportament romantic. /<fr. romantisme
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

Romantismul este un curent literar, care a aparut in a doua jumatate a secolului XIX, ca si reactie impotriva clasicismului si a luminismului. In literatura romana, acest curent literar a aparut impotriva clasicismului, iar romantismul romanesc a preluat principiile celui european, insa s-a cristalizat ca si o miscare de reculturalizare si redesteptare a natiunii.

Acest curent se manifesta prin promovarea anumitor surse de inspiratie care au legatura cu obiceiurile traditionale si istoria nationala, iar la nivel de Romania imitarea literaturii din Europa a fost treptat inlocuita cu promovarea literaturii romanesti. De cele mai multe ori, textele romantice prezinta o serie de teme printre care se numara si iubirea, libertatea, singuratatea, viata si moartea, precum si conditia omului de geniu. Mai mult de atat, sunt prezente inclusiv elemente vegetale si naturale, fapt pentru care iubirea si natura se afla intr-o perfecta comuniune, in timp ce poetul isi transmite ideile si emotiile cu ajutorul elementelor vegetale care compun cadrul.

Astfel ca, descrierile prezentate intr-o poezie accentueaza si mai mult sentimentele poetului, de iubire, de angoasa sau chiar de singuratate. Inclusiv evadarea poetului din realitate catre o lume plina de fantezie este reprezentativa pentru romantism.

In acesta perioada se poate observa inclusiv interesul poetilor pentru mituri, zone exotice, simboluri si o anumita paleta de culori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.