EBITDA reprezinta profitul inainte de scaderea amortizarii, precum si a dobanzilor si a cheltuielilor ale impozitelor pe profit. In prezent, contabilitatea romaneasca este inspirata din cea franceza, iar in prezent nu se cere acest profit, insa este destul de important pentru toti antreprenorii, acesta avand totodata si un rol important de indicator in managementul financiar. Raportat la standardele internationale, EBITDA este un indicator obligatoriu de calcul.
In esenta, EBITDA determina suma care ramane ca si profit, dupa ce toate cheltuielile sunt acoperite, adica cele ce tin de materiile prime, materiale, salarii si contributii, chirii sau oricare alta forma de cheltuiala monetara care este specifica unui anumit tip de business.
EBITDA este utilizat mai ales atunci cand investitorii urmaresc cresterea acestui indicator in functie de perioada, iar deseori cresterea reprezinta o imbunatatire a profitabilitatii in decursul timpului.
Totodata, EBITDA este utilizat si pentru a estima valoarea unei companii pe piata, mai ales cand urmeaza sa fie cumparata de catre o alta companie.