Ravasul este un termen predominent folosit în România și implicit în limba română, cu mai multe sensuri și nuanțe. Definiția lui ar fi aceea de vocabular divergent, de limbaj al unei comunități, populare sau nu, fonturile sale derivând frecvent din limbajul colocvial sau vulgar. Când se folosește, transpune o idee, o situație, o informație in mod mirativ, imaginar sau ironic. Folosirea lui are scopul de a exprima direct un sentiment sau de a da sarcina pe cineva sa o realizeze.
Exemple: 1. "Măta-mă-s tot pe asta ravasul!" - Acesta se folosește în mod normal pentru a înțelege că cineva sau ceva este atât de deranjant, încât sentimentul tău e că e cazul să renunți imediat.
2. "Ravasirea asta nu se poate să nu se termine bine!" - Uneori, această expresie se folosește ca să spunem că sperăm că o situație dificilă va avea un rezultat pozitiv.
3. "Ai tras un ravas" - Acesta este folosit frecvent atunci când cineva spune ceva neobișnuit, amuzant sau jignitor după care alții îl felicită pentru asta.