Apneea este o problema respiratorie care poate sa fie de mai multe tipuri. Aceasta poate fi mecanica, adica poate fi provocata prin obstructia cailor respiratorii. De altfel aceasta poate fi reflexa si poate fi provocata de catre excitarea anumitor zone care sunt reflexogene. In ultimul rand, aceasta poate fi voluntara, adica prin oprirea respiratiei in mod voit. Asadar, apneea, in termeni clasici, inseamna oprirea respiratiei, iar cauzele pot fi cele mentionate anterior.
Totusi, este important de mentionat faptul ca in timpul apneei, plamanii nu isi schimba volumul, datorita faptului ca nu are loc nicio miscare a muschilor, care sunt responsabili cu respiratia. Mai mult de atat, nici respiratia celulara nu va fi afectata in mod negativ, in ciuda faptului ca schimbul de gaze dintre organism si mediu nu va are loc, deoarece apneea poate fi de scurta durata. Totusi, daca apneea este de lunga durata, de mai mult de 3 – 4 minute, lipsa de oxigen din sange poate sa duca la traumatisme cerebrale care pot fi de lunga durata.
Apneea este deseori folosita de catre persoanele care practica scufundari. In cazul acestora s-a observat ca splina este destul de marita, ca si in cazul mamiferelor care vietuiesc in mari si in oceane.