ANXIETÁTE s.f. Stare de nelinişte, de aşteptare încordată, însoţită de palpitaţii, jenă în respiraţie etc., întâlnită în unele boli de nervi. [Pr.: -xi-e-] – Din fr. anxiété, lat. anxietas, -atis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)
ANXIETÁTE f. Stare de nelinişte, de teamă nedeterminată (însoţită de tulburări fiziologice). [G.-D. anxietăţii; Sil. -xi-e-] /<fr. anxiété, lat. anxietas, ~atis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)
ANXIETÁTE s.f. Stare patologică de nelinişte, de teamă; (franţuzism) nelinişte. [Pron. -xi-e-. / cf. fr. anxiété, lat. anxietas].
(Dicţionar de neologisme)
ANXIETÁTE s. f. stare patologică de nelinişte, de teamă. (< fr. anxiété, lat. anxietas)
(Marele dicţionar de neologisme)
anxietáte s. f. (sil. -xi-e-), g.-d. art. anxietăţii
(Dicţionar ortografic al limbii române)
Definitia din dex a Anxietatii – ce inseamna Anxietate
Anxietatea este o afecțiune psihologică, chiar una dintre cele mai comune afecțiuni psihologice, care se manifestă prin stări de tensiune, agitație, teamă nemotivată și îngrijorare. În timpul crizelor provocate de anxietate apar și manifestări clinice de genul ritm cardiac crescut, respirație accelerată, tremur și durere în piept. Aceasta nu ar fi o problema, ea în sine, dacă ar fi fondată. Însă de obicei apare în urma unui pericol imaginar, ceea ce duce la încadrarea ei în rândul tulburărilor psihologice.
Atunci când se declanșează reacția de teamă, corpul reacționează așa cum este normal să o facă, secretând adrenalină, făcându-ne mai vigilenți, sângele este pompat cu viteză mai mare iar mușchii devin mai încordați. O persoană care suferă de anxietate se poate confrunta cu aceste simptome zile întregi, sau chiar săptămâni sau luni. Anxietatea include și atacurile de panică, sindromul post traumatic sau comportamentul obsesiv-compulsiv.
Cauzele declanșării anxietății sunt multiple
Mediul înconjurător, cum ar fi o relație tensionată la locul de munca, în cercul de prieteni sau în familie, o situație financiară îngrijorătoare sau o situație nouă cu care te poți confrunta; genetica, ai șanse mai mari să suferi de anxietate dacă există deja cazuri în familia ta; factorii medicali, sunt unele boli care pot produce anxietate, sau chiar tratamentele pentru anumite boli pot avea ca efecte adverse crize de anxietate. Pentru a remedia această problemă trebuie să alegi un stil de viață sănătos, să te gândești la lucruri pozitive care te vor scoate din zona de teamă nefondată. De asemenea, se recomandă meditația, care împreună cu concentrarea pe respirație, ajută la crearea un ritm interior calm și relaxat. Poți încerca și aromaterapia, deoarece mirosurile frumoase precum și inhalarea anumitor tipuri de uleiuri din plante pot declanșa în corpul tău hormoni care vor reduce stresul. Ascultă muzica ta preferata. Acest tip de terapie este unul recomandat în foarte multe afecțiuni. De asemenea, o dietă echilibrată și practicarea unui sport, sau chiar yoga, pot reduce eficient efectele anxietății.
Ce inseamna anxietate
Anxietatea se numara printre afectiunile psihologice cele mai raspandite, atat in randul adultilor, cat si in randul tinerilor. Aceasta se manifesta prin aparitia starilor de tensiune, ingrijorare, teama sau chiar neliniste. De cele mai multe ori, anxietatea se resimte prin numeroase manifestari clinice, care sunt declansate din cauza emotiilor puternice. Printre cele mai intalnite simptome se numara ritmul cardiac crescut, respiratia greoaie si rapida, durerea in piept, precum si senzatia de tremur.
In realitate anxietatea in sine nu reprezinta o problema grava. Aceasta este raspunsul organismului in momentul in care intampina anumite dificultati si pericole. Mai mult de atat, anxietatea este declansata de teama. Totusi, aceasta afectiune poate deveni o tulburare in momentul in care este declansata de catre un pericol inexistent sau imaginar.
Atunci cand teama este declansata, creierul secreta adrenalina, care este cunoscut sub denumirea de hormonul stresului. Acesta alerteaza organismul, in asa masura incat sa poata face fata cu succes la anumite provocari. Totusi, in cazul in care simptomele sunt de lunga durata si afecteaza in mod direct calitatea vietii, este nevoie de ajutorul unui medic profesionist pentru a identifica toate cauzele problemei. Mai mult, atunci cand problema anxietatii nu este una clar evidenta, pacientul va putea fi ajutat de un profesionist, care va putea evalua problema.
Cauzele anxietatii
De cele mai multe ori, cauzele anxietatii pot fi multiple, iar printre acestea se numara si:
- Mediul inconjurator , anume stresul de la locul de munca sau de la scoala. De altfel schimbarea rutinei zilnice poate sa declanseze starea de anxietate
- Genetica poate contribui enorm la aparitia unei astfel de stari, in special daca in familie exista membrii care sufera de o astfel de tulburare
- Factorii medicali si diferite boli pot duce la starea de anxietate. Mai mult de atat, inclusiv efectele secundare asociate cu o anume medicatie pot provoca o astfel de tulburare
- Functionarea creierului joaca un rol important in buna starea pacientului. De cele mai multe ori experientele care sunt traumatizante, precum si anumiti factori genetici vor putea avea un impact negativ asupra structurii creierul. In acest mod, organismul va putea reactiona mult mai puternici la anumiti factori declansatori ai anxietatii.
Remedii
Printre cele mai utilizate remedii, de cele mai multe ori se numara si:
- Gandirea pozitiva
- Respiratia corecta
- Aromaterapie
- Meditatia
Totusi, aceste remedii trebuie sa fie insotite si de sesiunile de terapie. In acest mod, un specialist va putea sa evalueze starea ta si chiar va putea sa iti ofere solutii optime de tratament, in asa masura incat tu sa poti combate cu succes o astfel de tulburare. Mai mult de atat, alegerea unui medic bun este primul pas catre vindecare, fapt pentru care nu ar mai trebui sa amani vizita la un psiholog.
Totusi, este important de stiut ca micile schimbari din viata ta vor avea un impact major, insa acestea se vor face vizibile dupa un timp de practica si autocontrol. In ciuda faptului ca la inceput acest lucru poate fi destul de dificil, cu timpul senzatiile neplacute cauzate de anxietate vor disparea.
Ce este Incontinenta urinara?
Incontinenta urinara se refera la incapacitatea de a controla eliminarea urinei in mod voluntar. Este [...]
mai
Ce este Incontinenta fecala?
Incontinenta fecala este o afectiune in care persoana nu poate controla evacuarea materiilor fecale in [...]
mai
De ce să alegi florile artificiale din foiță de săpun?
Florile și plantele artificiale în zilele noastre devin din ce în ce mai folosite și [...]
mai
Cum se consuma catina?
Exista mai multe modalitati prin care puteti consuma catina: Fructe proaspete: Fructele de catina pot [...]
mai
Ce este acidul folic si la ce foloseste?
Acidul folic, cunoscut si sub denumirea de vitamina B9, este o vitamina esentiala din grupul [...]
mai
Creare Magazine Online – Ghid complet pentru succesul afacerii tale
În era digitală în care trăim, magazinele online au devenit un element esențial pentru succesul [...]
mai
Ce este si de ce sa ai o gradina?
Ce este o gradina? O gradina este un spatiu amenajat in care sunt cultivate plante, [...]
mai
De ce se sparg cărbunii pentru narghilea?
Când vine vorba de cei mai potriviți cărbuni pentru o experiență grozavă de fumat narghilea, [...]
mai