ANOREXÍE s. f. Lipsă a poftei de mâncare întâlnită în multe boli febrile, digestive, cronice etc; inapetență. ◊ Anorexie mintală = repulsie față de alimente, însoțită de pierderea totală a poftei de mâncare. – Din fr. anorexie.

anorexie sf [At: DEX2 / Pl: ~ii / E: fr anorexie] (Med1 Inapetență asociată diferitelor boli. 2 (Îs) ~ mintală Repulsie de alimente, însoțită de pierderea totală a poftei de mâncare.

ANOREXÍE s. f. Lipsă a poftei de mâncare, întâlnită în multe boli febrile, digestive, cronice etc.; inapetență. ♦ Anorexie mintală = repulsie față de alimente, însoțită de pierderea totală a poftei de mâncare. – Din fr. anorexie.

Anorexia este considerata a fi o tulburare psihologica, ce face parte din categoria tulburarilor alimentare. Asadar, aceasta, de cele mai multe ori se caracterizeaza prin reducerea greutatii la un indice anormal, in timp ce imaginea asupra propriului corp se schimba. Astfel ca, apare teama de ingrasare, care este persistenta si prevalenta. In ceea ce priveste manifestarea unei astfel de afectiuni, este important de stiut faptul ca persoanele ce sufera de anorexie tind sa isi limiteze greutatea corpului. Principala strategie este aceea de a se abtine in mod voit, dar indelungat, de la hrana. Apare infometarea sau postul, dar pot fi folosite si alte metode precum administrarea de purgative, administrarea diureticelor, clisma, utilizarea anumitor substante anorexigene, exercitiile fizice in exces si multe altele.

In secolul 21, boala afecteaza in special tinerele adolescente, insa doar 10% dintre persoanele de sex masculin, la varsta adolescentei, sunt afectati de o astfel de boala. Mai mult de atat, anorexia reprezinta o tulburare psiho – fiziologica, de o o complexitate foarte mare, ce include atat componente psihologice, dar si componente socio-culturale sau neurobiologice. Astfel ca, persoanele care sufera de anorexie nu sunt in mod neaparat lipsite de apetit sau pofta de mancare, ci acestea mananca foarte putin in mod intentionat.