Lectura este considerata a fi un proces complex, prin care se decodeaza simboluri, in asa masura inca sa se construiasca un sens si o intelegere a textului parcurs. Lectura este un mare ajutor in ceea ce priveste dezvoltarea limbajului, datorita faptului ca este esentiala pentru comunicare, mai ales atunci cand vine vorba de schimbul de idei.
De cele mai multe ori interactiunea dintre un text si un cititor este intotdeauna modelata atat de cunostintele, cat si de experientele si atitudinea comunitatii din care provine cititorului, iar pozitionarea acestuia din punct de vedere socio-cultural este intotdeauna esentiala. Mai mult de atat, procesul de lectura reprezinta o preocupare continua, care poate fi dezvoltata si rafinata odata cu trecerea timpului. Totodata, este important de mentionat si faptul ca cititul necesita intotdeauna atat creativitate, cat si analiza critica, datorita faptului ca lectura reprezinta un proces complex, care nu poate fi limitat la o singura interpretare, iar regulile nu sunt intotdeauna concrete. Intregul proces are rolul de a permite cititorului de a interpreta textele intr-un mod profund, fapt pentru care cititorii folosesc o varietate de strategii pentru a intelege in totalitate textul.
De altfel, exista si alte tipuri de lectura, precum identificarea notelor muzicale si a pictogramelor, insa acestea nu au aceleasi sisteme de comunicare precum cartile scrise.