Fotosinteza reprezinta procesul utilizat de catre toate plantele si organismele, prin care energia luminoasa este convertita in energie chimica. Aceasta va putea fi eliberata pentru alimentarea activitatii organismelor. De cele mai multe ori, aceasta energie este stocata in toate moleculele de carbohidrati, precum zaharurile, ce sunt sintetizate cu ajutorul dioxidului de carbon si apa – de aici provine si denumirea “fotosinteza”.
In marea majoritate a cazurilor, oxigenul va fi eliberat ca si forma reziduala. Atat plantele, cat si algele si cianobacteriile, realizeaza intotdeauna fotosinteza, astfel ca acestea poarta denumirea si de organisme fotoautotrofe. Asadar, fotosinteza este responsabila atat de producerea cat si de mentinerea continutului ridicat de oxigen din atmosfera globului, lucru care este esential pentru viata pe Pamant.
Mai mult de atat, reactiile nefotochimice, adica de intuneric, reprezinta reactii biochimice. In cazul procesului, glucoza este produsa in interiorul plantei, folosindu-se totodata inclusiv dioxidul de carbon care se regaseste in atmosfera.