De cele mai multe ori, comedia este inteleasa de catre marea majoritatea a persoanelor ca fiind o forma de discurs, ce se bazeaza in totalitate pe umor, amuzament sau ironie. Impreuna cu tragedia, comedia reprezinta una dintre cele doua forme dramatice, pe care grecii le-au dezvoltat inca din Antichitate. Chiar si in zilele de astazi aceasta forma de arta a ramas in vigoare.
In vremurile antice, comedia era definita doar prin contrastul cu tragedia. De altfel, se insista si asupra caracterului obisnuit al oamenilor prezentati precum si a faptelor relatate.
In prezent, comedia este o specie reprezentativa a genului dramatic, ce este scrisa in proza sau versuri. Aceasta starneste rasul, deoarece surprinde anumite moravuri, aspecte sociale sau etice, tipologii umane sau chiar situatii neasteptate ce au un final fericit.
Comedia satirizeaza realitatea sociala, dar si slabiciunile umane si prezinta anumite situatii extrem de hazlii pentru public. Asadar, comicul este categoria estetica a acestui tip de opera.